Začali sme gymnastikou - Nina Ladvenicová

Šport je pre mňa spôsob prečistenia hlavy

Nina Ladvenicová je športovkyňa telom aj dušou. Začínala so športovou gymnastikou v Trnave, následne ju však očaril crossfit, ku ktorému časom pribudlo ešte aj vzpieranie. V telocvični trávi takmer všetok svoj čas, okrem náročnej prípravy na preteky pracuje ako trénerka. Život si užíva naplno a o svojej budúcnosti ma jasno, v rôznych oblastiach chce pomáhať ľudom. 

Kedy si začala so športovou gymnastikou?
So športovou gymnastikou som začala keď som mala 4 roky, trénovala som v Mestskej športovej hale v Trnave. Keď som mala približne 6-7 rokov, začala som gymnastiku brať ešte vážnejšie a trénovať ma začali ruskí gymnastickí tréneri – Alexander a Aňa. Začala som chodiť na prvé súťaže pod klubom KGŠ Slávia Trnava.

Gymnastike si sa venovala približne 7 rokov. Aké sú tvoje najväčšie úspechy?
Úprimne si z toho moc nepamätám, keďže to bolo tak pred 10 rokmi, ale chodila som na rôzne slovenské ako aj zahraničné súťaže - napríklad v Rakúsku či Slovinsku. Často sme chodievali aj na sústredenia do Chorvátska. V 12-tich sa mi podarilo stať sa majsterkou Slovenska.

Prečo si sa nakoniec rozhodla pre iný šport?
Po skončení s gymnastikou som nebola zvyknutá na toľko voľného času, a teda mi šport chýbal. Začala som cvičiť vo fitku na strojoch, neskôr som hrávala softball, v ktorom som bola aj zaradená do reprezentácie. Nakoniec som prišla ku crossfitu, a keďže silové a vzpieračské prvky boli súčasťou neho, neskôr som išla práve touto cestou.

Ku crossfitu si sa dostala vďaka mamine. Aké boli začiatky v tomto športe?
Crossfit ma zo začiatku nejak nenadchol, no neskôr, keď som prešla zo skupinových tréningov na individuálne s mojim trénerom Radom Erentom, ma to začalo baviť. Vtedy som aj odštartovala svoje crossfitové pôsobenie na prvej súťaži v Nových Zámkoch a neskôr v Írsku.

Ako si prišla na chuť ešte aj vzpieraniu?
Crossfit je zmesou gymnastických, kondičných, silových a vzpieračských prvkov. Keďže som bývalá gymnastka, s touto časťou som nikdy problém nemala. Horšie však na tom bola moja sila a technika na činke. Práve preto sme vyhľadali odborníkov a to reprezentačného trénera vzpierania Ruda Lukáča, ktorý ma naučil správnu techniku. Vďaka nemu som sa potom dostala aj do reprezentácie Slovenska pod reprezentačným trénerom žien Milanom Kováčom. V roku 2017 som štartovala na Majstrovstvách Európy ako 15 ročná. Potom sa to už rozbehlo....

Ako často trénuješ a na čo sú tréningy zamerané?
Momentálne trénujem 5x do týždňa, ale keď mám pred dôležitou súťažou, mávam aj dvojfázové tréningy. Dva dni v týždni mám úplné voľno. Moje tréningy spočívajú hlavne v technike vzpierania, sile a hypertrofii. Samozrejme nesmú chýbať kompenzačné cvičenia, trochu výbušnosti, či DNS.

Ako náročné je pre teba skĺbiť vzdelanie so športom?
Prijímacie skúšky na vysokú školu už mám za sebou, teraz už len čakám na výsledky, takže uvidíme. Každopádne počas celej strednej školy som mala individuálny študijný plán a do školy som chodila prevažne len na skúšky. Škola mi však problém nikdy nerobila, baví ma študovať to, o čo sa zaujímam a využívať vedomosti rovno v praxi.

Si prvá Slovenka, ktorá sa predstavila na prestížnom podujatí Crossfit Games. Aký to bol pre teba zážitok?
Bolo to pre mňa niečo neuveriteľné a dlho som sa z toho rozpamätávala. (smiech) Každopádne to bol nie len pre mňa, ale aj pre slovenský crossfit obrovský úspech. Samotná súťaž bola zorganizovaná na profesionálnej úrovni. Rovnako som tam stretla všetkých mojich idolov, je to pre mňa zážitok na celý život.

V septembri ťa čaká európsky šampionát vo vzpieraní vo Fínsku. Aké máš ambície?
Budú to už moje tretie Majstrovstvá Európy, takže to pre mňa nebude nové – menej stresu. Rada by som si spravila nové osobné rekordy a podala čo najlepší výkon. Budem však súťažiť v nižšej váhovej kategórii ako na poslednej Európe v Izraeli. Veľmi sa do Fínska teším.

Čomu by si sa chcela venovať do budúcna?
Tomu, čomu sa venujem už aj teraz. Neskutočne ma baví pomáhať druhým ľudom, cítiť sa a vyzerať lepšie či už v oblasti tréningov alebo výživy. Určite chcem robiť niečo v tejto oblasti – trénerstvo, výživové poradenstvo alebo zdravotníctvo. Podrobnejšie však ešte neviem.


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu