Začali sme gymnastikou - Alex Molčan

Gymnastika mi dala skvelý pohybový základ

Alex Molčan začal v piatich rokoch súčasne s gymnastikou hrať tenis. Po čase bolo zrejmé, kam budú jeho kroky ďalej smerovať. 23 ročný rodák z Prešova je členom Národného tenisového centra a vďaka svojej prvej finálovej účasti na ATP turnaji sa aktuálne nachádza na 160. priečke svetového rebríčka.

Kedy a v akom klube si začínal so športovou gymnastikou?
S gymnastikou som začal, keď som mal 5 rokov a chodil som na ňu približne tri roky. Trénoval som v klube Poly-Trade Prešov. 

Ako si spomínaš na hodiny gymnastiky?
Bavilo ma to. Vždy som sa tešil na tréningy, najviac na skákanie do jamy, ktoré bolo len za odmenu. (smiech) Rodičia už vtedy vedeli, že tento šport nebudem robiť profesionálne. Vlastne som to mal ako krúžok, ale som veľmi rád, že som tam chodil. Gymnastika je výborná na pohyb. 

Čo ti dala gymnastika do nasledujúcej športovej kariéry?
Všeobecnú chuť k športu a samozrejme sa zlepšil aj môj pohyb. Bolo to skvelé na vybíjanie energie, ktorej som mal ako dieťa veľa. 

Kedy si začal s tenisom?
K tenisu som sa dostal tiež v piatich rokoch a priviedol ma k nemu otec. Začal som v tenisovom kempe. 

Čo ťa najviac na tenise baví?
Je toho veľa - láska k športu, adrenalín, emócie. Je to niečo, čo robím od mala, takže sa to prirodzene stalo mojou súčasťou.

Ako hodnotíš turnaj v Belehrade, kde si sa koncom mája dostal do svojho prvého finále na ATP turnaji?
Hodnotím to veľmi pozitívne, takýto turnaj mi môže veľmi psychicky pomôcť. Posunulo ma to rebríčkovo o 70 miest. Videl som, že môžem zdolať veľmi dobrých hráčov, Federica Delbonisa či Fernanda Verdasca, ktorý bol spoločne s Rafaelom Nadalom môj idol. Bol to doposiaľ môj najlepší týždeň v kariére. Bojoval som a hral som dobrý tenis. Dúfam, že sa mi podarí udržať sa na tejto úrovni. 

Finále si hral proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi. Aký to bol zážitok?
Samozrejme, hrať prvé finále ATP proti Djokovičovi bolo niečo neskutočné. Doprial by som to každému hráčovi. Povedal mi zopár slov, čo si vážim. Je veľký sympaťák, na kurte to možno tak nevyzerá, ale je neskutočne milý a pokorný. Keď som išiel okolo ako prvý ma po slovensky pozdravil, aj to dokazuje, aký je človek.


 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu