Začali sme gymnastikou - Martina Dubovská

Začať s gymnastikou bola skvelá voľba

Keď sa jej opýtate či je Češka alebo Slovenka, nedostanete jasnú odpoveď. Lyžiarka Martina Dubovská sa narodila v Třinci a býva v Liptovskom Mikuláši. Už viac ako 10 rokov reprezentuje Českú republiku. Uplynulá sezóna 29 ročnej pretekárky bola doteraz najlepšia v jej kariére – ukončila ju ako 10. najlepšia slalomárka sveta. V osobnom živote sa však musela vyrovnať s obrovskou stratou. 

Pred lyžovaním ste sa venovali atletike a športovej gymnastike. Koľko vám bolo rokov?
Maminka ma viedla k športu od malička. Potrebovala zo mňa dostať energiu, ktorou som prekypovala, ale aj preto lebo šport milovala a chcela, aby sme sa so sestrou hýbali. Nepamätám si presne, koľko som mala rokov, keď som s týmito športmi začínala. Myslím si, že so športovou gymnastikou to mohlo byť, keď som mala 5 rokov a s atletikou trochu neskôr, niekedy na základnej škole.

V akom klube ste robili športovú gymnastiku a kto bol vašim trénerom?
Doma, v Liptovskom Mikuláši, bol len jeden klub športovej gymnastiky – KŠG LM (klub športovej gymnastiky Liptovský Mikuláš). Mojou trénerkou bola Aďa Žideková.

Aké sú vaše najväčšie úspechy v športovej gymnastike?
Neviem, či si spomeniem na nejaké konkrétne umiestnenia, ktoré by stáli za zmienku. Pamätám si, že sme stále chodili na preteky do Popradu. Za najväčší úspech považujem to, že mi športová gymnastika dala obratnosť, ohybnosť, vyvinula rovnováhu a naučila ma byť súčasťou kolektívu. Tiež si veľmi cením, že aj keď som z kladiny počas zostavy niekoľkokrát spadla (kladinu som moc rada nemala, bradlá boli najobľúbenejšie), vždy som sa vrátila späť a dokončila som to, čo som začala.

Kedy ste začali s lyžovaním a ako ste sa k tomuto športu dostali?
Keďže otec bol lyžiarsky tréner, lyže boli viac menej jasná voľba. Lyžovala som odmala, chytilo ma to, dokonca aj do obchodu som v zime chodila na lyžiach. Bývali sme na sídlisku Podbreziny v Liptovskom Mikuláši, kde sme mali kopec, na ktorom som ráno trénovala a potom išla čo najpomalším tempom do školy.

Pomohlo, respektíve pomáha vám v lyžovaní to, že ste robili gymnastiku?
Samozrejme, gymnastika a atletika mi dali skvelý základ a neskôr sa stali doplnkovými športmi k lyžovaniu. Ako som už spomínala, gymnastika mi dala rovnováhu, silu ako aj odvahu. Počas letných kondičných tréningov lyžiarov som vždy bola jedna z najlepších, keďže flik a salto mi nerobili žiadny problém. Bolo to super, byť najlepšou ma baví.

Kedy a prečo ste sa napokon rozhodli reprezentovať Českú republiku?
S rozhodnutím lyžovať za Česko prišiel v mojich 16tich rokoch otec. Rešpektovala som to. Jediné, čo pre mňa bolo a je dôležité, je to, že som mohla a stále môžem lyžovať.

Máte za sebou doteraz najúspešnejšiu sezónu v kariére, ako by ste ju zhodnotili?
Toto je pre mňa veľmi ťažká otázka, pretože na papieri je táto sezóna samozrejme úžasná. Zajazdila som najlepší výsledok kariéry – 8. miesto na domácom kopci v Jasnej. Na každých pretekoch Svetového pohára som bodovala. Prebojovala som sa do finále Svetového pohára v Lenzerheide, v ktorom štartuje iba 25 najlepších pretekárok celej sezóny. Sezónu som ukončila ako 10. najlepšia slalomárka sveta. 10!! 10!! Je to absolútne úžasné a som na seba veľmi hrdá. Po rokoch som sa dostala tam, kam sme vždy chceli.
V realite budem mať túto „najlepšiu“ sezónu navždy spojenú s tým, že maminka odišla do neba a na to nemám slov...

V jednom rozhovore ste povedali, že váš tím je vlastne rarita – väčšinu sezóny absolvujete iba s trénerom – bez servismana, fyzioterapeuta a bez ďalších pomocníkov.
Áno, môj tím sa viac menej skladá z dvoch členov - ja a tréner. Ten je zároveň servisman, kuchár a šofér. Samozrejme, je to náročné. Musím zvládať oveľa viac ako bežný pretekár. Som sama sebe manažérom, zariaďujem si všetko od leteniek cez ubytovanie, faktúry, sponzorov, tankujem. Robím takmer všetko. Musím však povedať, že túto sezónu som začala intenzívnejšie pracovať s mentálnym koučom a fyzioterapeutkou, ktorí so mnou jazdili na preteky Svetového pohára. Takže už je to lepšie ako kedysi a som rada, že to prináša výsledky.

Aký máte vzťah s Petrou Vlhovou a čo hovoríte na to, že získala veľký krištáľový glóbus?
Sme kamarátky. Petin krištáľový glóbus je neuveriteľný úspech, za ktorým stojí neskutočné množstvo tvrdej práce a driny. Lyžovaniu dáva Peťa, jej rodina a celý tím všetko a zaslúži si ho na 110%.  

Štartovali ste na dvoch olympiádach. Ako sa tešíte do Pekingu na ZOH 2022?
Olympiáda je vždy špeciálna. Poviem, že mojim cieľom je medaila. Chcem vyhrať každé preteky, bez tejto motivácie by som nebola pretekár. Realisticky? Chcem podať čo najlepší výkon a byť s ním spokojná.

Vaša maminka bola Česka a otec Slovák. Ktorú z týchto krajín beriete z svoju „domovinu“? 
Mám rodinu na Slovensku aj v Česku, tým pádom viem byť doma aj tam aj tam. Neriešim, či som Slovenska alebo Češka. Som predovšetkým lyžiarka, ktorá chce podať čo najlepší výkon na svahu.



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu