ZAČALA SA 17. SVETOVÁ GYMNAESTRÁDA

GYMNAESTRÁDA - GYMNASTIKA VO SVOJEJ NAJZÁKLADNEJŠEJ PODOBE

Svetová gymnaestráda je celosvetová prehliadka pohybových skladieb. Je to prezentácia ponímania gymnastiky v jej najzákladnejšej, ale aj najkomplexnejšej a najširšej podobe.

GYMNASTIKA ako základ pohybu, GYMNASTIKA ako základ pre všetky športy, GYMNASTIKA ako celoživotný šport a GYMNASTIKA ako životný štýl.

To všetko prezentujú skupiny z celého sveta na tomto unikátnom podujatí. Najväčšom, aké Medzinárodná gymnastická federácia organizuje, dvakrát väčšom ako sú olympijské hry.

Podujatie, ktoré je oslobodené od súťažného stresu, bojov o body, umiestnenia a medaily. Len RADOSŤ. RADOSŤ z pohybu, RADOSŤ z vydareného vystúpenia, RADOSŤ zo spoločného úspechu skupiny, RADOSŤ z odovzdanej pozitívnej energie divákom, ktorá sa obratom vracia späť k cvičencom a ešte je tu RADOSŤ zo stretnutí s priateľmi – gymnastami z celého sveta, ktorí tvoria obrovskú gymnastickú komunitu. 

Počas vystúpení je prezentovaná gymnastika v podobách, ako ju chápu a cítia cvičenci a skupiny z celého sveta. Pre niekoho je to základný estetický pohyb s hudbou, kde ladnosť hrá prím, pre iných cvičenie na náradí, tom klasickom alebo špeciálne vyrobenom len na túto príležitosť, ale tiež kreatívne využitie náčinia. A samozrejme spojenie gymnastiky a tanca, spojenie rôznych gymnastických športov do jednej kompozície.

Svetová gymnaestráda je miestom, kde si každý nájde svoje uplatnenie. Cvičenci, pre ktorých je gymnastika  súčasťou ich života po celé roky, začiatočníci, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre svoje zdravie a len nedávno  sa stali členmi klubu, deti a mládež, ktorí možno nasledujú príklad svojich rodičov a sú súčasťou ich tréningov, ale aj cvičenci s rôznymi obmedzeniami, ktorým gymnastika pomáha prekonávať prekážky, ktoré im život položil do cesty.

Svetová gymnaestráda je pre každého. Pre všetkých. Bez výnimiek. Stačí mať chuť pripojiť sa. Aj toto je cesta, ako reprezentovať svoj klub, svoju federáciu, svoju krajinu. Pochodovať ulicami Amsterdamu až na Olympijský štadión spoločne s takmer 19 000 účastníkmi z 56 krajín v oficiálnom oblečení Slovenskej gymnastickej federácie so štátnym znakom na prsiach. Pocítiť atmosféru a potlesk divákov.

POTLESK. To je jediná a tá najväčšia odmena za vynaložené úsilie a diváci ním nešetria. Odmenia každý výkon, každú snahu. POTLESK je odmena pre cvičenca, ktorý prekonal sám seba, ale aj pre cvičenca, ktorý predviedol hodnotný gymnastický výkon. 

Prečo cvičenci z celého sveta trávia hodiny a hodiny nácvikom, cestujú tisíce kilometrov, spia v školách na nafukovačkách v spacích vakoch a ešte si to celé zaplatia? Pretože chcú zažiť túto jedinečnú ATMOSFÉRU, RADOSŤ, POTLESK, SPOLUPATRIČNOSŤ. Chcú predviesť svojim kolegom čo dokážu, chcú pocítiť to šťastie po vystúpení. To všetko s hrdosťou a úsmevom na tvári, ktorý sprevádza účastníkov všade. Pri vystúpeniach, v hľadisku, počas čakania v rade na obed. Úsmev a dobrá nálada sú základnými charakteristikami účastníkov. 

Sme hrdí na to, že Slovensko a Slovenská gymnastická federácia aj tentoraz bude mať svojich reprezentantov na 17. Svetovej gymnaestráde. Celá stovka cvičeniek a cvičencov z klubov SGF a Sokolskej únie Slovenska sa predstavia v hromadnej pohybovej skladbe na Olympijskom štadióne v Amsterdame. 

 

 



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu