NAŠI ROZHODCOVIA A ICH HODNOTENIE SÚŤAŽÍ FIG WORLD CHALLENGE CUP

Preteky v tureckom Mersine boli poslednými z rady FIG World Challenge Cup súťaží v tomto roku. Prinášame vám ohliadnutie za poslednými troma pretekmi z tejto série, ktoré naši reprezentanti absolvovali po Majstrovstvách Európy. O svoje dojmy a hodnotenie sa s nami podelili medzinárodné rozhodkyne Zuzana Galátová, Soňa Kremnická a rozhodca Ľuboš Rupčík. 

FIG World Challenge Cup Paríž (FRA)

Zuzana Galátová rozhodovala v Paríži a prináša nám elektrizujúcu predolympijskú atmosféru z Parížskej štvrte Bercy, kde sa tradične v septembri konajú preteky FIG World Challenge Cup - Nouveaux Internationaux de France.  Slovensko na nich reprezentovala Sára Surmanová. 

Sára sa predstavila na bradlách, kde sa umiestnila na 21. mieste a rovnako na kladine obsadila 21. miesto. 

Zuzana Galátová: “Podujatie sa konalo v priestoroch Accor Arény s kapacitou divákov 13 000 a môžem povedať, že skoro vždy bola aréna plná. Podujatie samotné bolo veľmi pekne zorganizované a taktiež i veľmi dobre zvládnuté. 

Ako rozhodkyňa som bola počas kvalifikácie vylosovaná ako E2 na preskoku a ako Line 2 na prostných a čo bolo paradoxom presne na identické pozície som bola vylosovaná aj vo finále na jednotlivých náradiach. Zastúpenie na podujatí bolo veľmi kvalitné - môžem spomenúť krásne gymnastky z Brazílie, technicky dobre pripravené Američanky a Francúzky. Dlhodobo vysokú úroveň gymnastiky ukazuje belgická reprezentácia. Mne osobne sa veľmi páčili Španielky čo sa týka umeleckého prejavu na prostných a stúpajúcu tendenciu má i írska ženská gymnastika. 

Naša Sára Surmanová sa medzi gymnastkami nestratila a podala svoj štandardný výkon, avšak nakoľko bola ešte po chorobe jej predstavenie bolo zredukované na dve náradia (kladina a bradlá). Zacvičila bez väčších zaváhaní a jej výkon má gradujúcu tendenciu a určite v nej vidím veľký potenciál. Čo sa týka samotnej atmosféry počas kvalifikácie a tiež počas samotného finále bola famózna. Vo Francúzsku sa dá popularita gymnastiky porovnať s akýmkoľvek kolektívnym športom (napr. hokej, futbal). Diváci po skončení podujatia čakali na podpisy gymnastov a gymnastiek, taktiež v hoteli si zvykli počkať na jednotlivých aktérov podujatia aby získali podpis, alebo sa odfotili. Francúzsko je určite príkladom, ako môže byť gymnastika populárna pre širokú verejnosť. 

Vo finále pri vyhlasovaní výsledkov ako poslednú vyhlasovali na stupne víťazov francúzku gymnastku, ktorá vyhrala finále na kladine, diváci v plne obsadenej hale spievali za hudobného sprievodu francúzsku hymnu a keď skončila hudba tých 13 000 divákov spievalo ďalej.... bolo to proste elektrizujúce a naskakovali nám zimomriavky. Ak to mala byť pre francúzsku gymnastiku generálka pred nadchádzajúcou olympiádou, ktorá sa má konať v Paríži 2024, tak sa im nesmierne podarila. Ďakujem, že som mohla byť toho súčasťou.”

Atmosféra v Accor Arene obrazom

 

FIG World Challenge Cup Szombathely (HUN)

Z pretekov v maďarskom Szombathely sa nám prihlásil medzinárodný rozhodca Ľuboš Rupčík, ktorý pre nás zhodnotil mužskú gymnastiku. Na pretekoch FIG World Challenge Cup štartovali Barbora Mokošová, Sára Surmanová a Matej Nemčovič. 

V Maďarsku štartoval náš pretekár Matej Nemčovič po dlhšej súťažnej pauze. Bola to pre neho jediná súťaž po Majstrovstvách Európy. Pripomeňme si, že štartoval na kruhoch a na bradlách a na oboch náradiach skončil na 14. mieste. Predviedol svoje tradičné výkony bez väčších chýb. 

Barbora Mokošová štartovala od pádu z bradiel v Trnave na prvých pretekoch (vynechala súťaž v Paríži). Na bradlách skončila na 9. mieste. Na kladine sa prebojovala do finále, kde obsadila 6. miesto. 

Sára Surmanová obsadilo vo finále preskoku 8. miesto. Na kladine, obsadila konečné 13. miesto a na bradlách, skončila na 14. mieste. 

Ľuboš Rupčík: “V Maďarsku sa predstavili veľmi dobrí pretekári, Artem Dolgopyat, olympijský víťaz na akrobacii. Illia Kovtun, momentálne najlepší ukrajinský gymnasta, medailista z Majstrovstiev Európy v Mníchove a kvalitou prispeli určite aj maďarskí gymnasti. Na pozvanie organizátora som rozhodoval iba v kvalifikácii, na akrobacii a na preskoku. Bola cítiť nižšia početnosť v účasti pretekárov, keďže sa blížia Majstrovstvá sveta, ale výkonmi boli všetky náradia veľmi kvalitne obsadené.”

 

FIG World Challenge Cup Mersin (TUR)

Preteky v Mersine priniesli Slovensku aj medailu. Bronz si zaslúžila za zostavu na bradlách Barbora Mokošová. Sára Surmanová bola výkonom v kvalifikáci preskoku tiež blízko pódia. Výkony našich dievčat zhodnotila medzinárodná rozhodkyňa Soňa Kremnická.

Barbora Mokošová sa predstavila vo finále sa dvakrát. Na kladine skončila na skvelom 4. mieste. Na bradlách predviedla výborný výkon, ktorý jej zabezpečil bronzovú medailu. 

Sára Surmanová skončila vo finále preskoku na 7. mieste, kam postupovala zo 4. priečky. Na bradlách vybojovala 13. miesto a na kladine skončila jedenásta.

Soňa Kremnická: “Sára Surmanová v kvalifikácii na preskoku predviedla  dva sebavedomé, dynamické skoky. V konkurencii 12 pretekárok sa D známkou Sára nestratila, viaceré jej konkurentky skákali rovnakú kombináciu skokov. Bohužiaľ, vo finále jej nevyšiel 1. skok. Sára síce zabojovala a doskočila bez pádu, ale s veľkými chybami a plnou zrážkou za čiaru. Druhý skok bol na predvedením na úrovni skoku z kvalifikácie, veľmi solídny. 

Sára za zostavu v kvalifikácii na bradlách dostala 11,750 b. Zostava bola predvedená s množstvom malých chýb avšak bez pádu a bez väčších chýb. Výsledná známka jej v kvalifikácii priniesla 13 miesto. 

V kvalifikácii na kladine obsadila 11. miesto, čiže miesto tretej rezervy do finále. Zostavu predviedla opäť veľmi sebavedome, pomerne čisto, ale bohužiaľ s pádom po akrobatickej rade.  Treba povedať, že celkove v kvalifikácii spadlo jeden alebo viackrát 15 z 22 pretekárok. Sára je dynamická a rýchla,  má veľký potenciál a postupom času verím, že naberie dostatok skúseností, aby zo svojich predností vyťažila maximum."

Barbora Mokošová sa pekným, čistým a sebavedomím výkonom v kvalifikácii bez problémov prebojovala do obidvoch finále - na bradlách, aj na kladine.

Vo finále na kladine obsadila Barbora 4.miesto, za svoju zostavu dostala 12,200, čo bolo o 0,2 b viac ako v kvalifikácii. Barbora je skúsená pretekárka s elegantným predvedením, suverénnym a zároveň v detailoch jemným prejavom. Má v zásobe široký výber gymnastických skokov, ktoré skáče pekne, s istotou a v rozsahu. 

Vo finále na bradlách zacvičila ešte čistejšie ako v kvalifikácii, zostava bola dynamická a pôsobila "ľahko". Barbora sa zamerala na dotiahnutie detailov, dala si pozor na každý obrat a letové CT boli zacvičené čisto a v dostatočnej výške. V silnej konkurencii sa jej nakoniec zaslúžene podarilo vybojovať vzácne tretie miesto so ziskom 13,100 b a urobiť tak radosť sebe, celému tímu a všetkým fanúšikom slovenskej gymnastiky.”

Ďakujeme všetkým rozhodcom za ich prácu a reprezentáciu na medzinárodných podujatiach, ako aj za hodnotenia, ktoré pre nás prinášajú. 

Veľmi pekná bodka na záver súťažnej sezóny v tomto roku, čo poviete? Blahoželáme dievčatám a tešíme sa, že s blížiacim sa kvalifikačným rokom na olympiádu ich výkony stúpajú. S napätím budeme sledovať, ako sa budú pripravovať a držíme im palce pri plnení ich športových snov. 

 

 



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu