FERDINAND DANIŠ OSLAVUJE 95. NARODENINY!

Trojnásobný olympionik a strieborný z majstrovstiev Európy, jeden z našich najúspešnejších gymnastov, Ferdinand Daniš oslavuje v prvý deň roku 2024 úctihodných 95 rokov! Srdečne blahoželáme ku krásnemu jubileu.

Trojnásobného olympionika a strieborného medailistu z majstrovstiev Európy Ferdinanda Daniša spája so Slovenskom miesto narodenia, krátke obdobie na začiatku jeho žitia (onedlho po jeho narodení sa rodina presťahovala na Moravu), neskoršie krátke pretekárske pôsobenie v Trenčíne a dlhé trénerské v Banskej Bystrici. Naša gymnastika sa ním hrdo pýši.

Vicemajster Európy na bradlách z Kodane 1959 (vo viacboji tam skončil štvrtý, na kruhoch aj na hrazde piaty, čo boli skvelé výsledky) si na olympijských hrách pripísal tri umiestenia v top 8 na náradiach. To sa žiadnemu inému gymnastovi zo Slovenska nepodarilo. Iba jeho striebornú medailu z ME zo Slovákov až dodnes zopakoval len Jozef Konečný, druhý v preskoku na ME 1979 v Essene.

Ferdinand Daniš získal rekordných šesť titulov majstra ČSR vo viacboji a 21 titulov na náradiach.

(Prevzaté z článku Ľubomíra Součka. Celé znenie článku nájdete na olympic.sk)

Foto: archív SOŠV



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu