DUŠAN BOHŇA OSLAVUJE 80 ROKOV!

22. februára 2024 oslavuje čestný člen SGF, Dušan Bohňa 80 rokov. Srdečne blahoželáme!

Dušan Bohňa je rodák z Prešova, gymnasta, bývalý juniorský reprezentant ČSSR. Po zdravotných problémoch ukončil pretekársku kariéru a v roku 1965 prišiel do Prievidze, kde pôsobil ako tréner v TJ Baník Cígeľ Prievidza. Počas 40 ročnej trénerskej kariéry vychoval mnoho úspešných gymnastov, viacerých reprezentantov. 

Dušan Bohňa dokázal svojou prácou zapáliť nielen športovcov, ale aj funkcionárov, ktorí postupne začali vytvárať lepšie podmienky na gymnastiku v Prievidzi. A gymnastikou žila celá rodina, nielen manželka Angela a dcéra Bibiana, ale aj brat Milan a aj synovci. Druhá silná garnitúra pretekárov z Prievidze, Milan a Tibor Bohňovic, Ján a Miloš Opálení a Martin Marko sa v krátkej dobe zaradili medzi najlepších československých juniorov. Ďalší odchovanci ako Kráľ, Šimoňák, Kováč, či Karvacký sa tiež dostali do žiackej, či juniorskej reprezentácie. 

Dušan Bohňa bol tiež úspešným medzinárodným rozhodcom, rovnako ako teraz jeho synovec Tibor. Ako funkcionár pôsobil aj ako viceprezident Slovenskej gymnastickej federácie. 

Vo svojich 65 rokoch sa začal venovať golfu, ako reprezentant Slovenska sa prebojoval sa 2x na majstrovstvá Európy seniorov. V trénerskej kariére pokračoval aj ako golfový tréner, keď sa venoval najmä svojim vnučkám. Jeho vnučka Michaela Vavrová bola vyhlásená za hráčku roka 2022 a 2023 v kategórii žien. 

Okrem svojich golfových aktivít naďalej sleduje dianie v športovej gymnastike, v ktorej pokračuje ako trénerka jeho dcéra Bibiana Bohňová, ako aj vnučky Emília a Amália, ktoré sú gymnastkami v GK Elán Prievidza. 

Prínos Dušana Bohňu slovenskému športu je pozoruhodný, sme radi, že je stále súčasťou gymnastickej rodiny a želáme ešte veľa zdravia a úspešných golfových hier!


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu