MARIANNA NÉMETHOVÁ-KRAJČÍROVÁ OSLAVUJE 75. NARODENINY

Marianna Némethová-Krajčírová pochádza z Košíc a je dodnes najúspešnejšia športová gymnastka v slovenskej histórii.

Trojnásobná olympionička a držiteľka šiestich medailí z vrcholných súťaží (dve striebra z OH, zlato a bronz z MS, dva bronzy z ME) oslavuje 1. júna nádherné životné jubileum - 75 rokov!

Na OH 1964 v Tokiu bola ako 16-ročná najmladšia členka československej výpravy. Po boku Věry Čáslavskej prispela k druhému miestu družstva. Rovnako tomu bolo aj v Mexico City 1968. Na svojich tretích Olympijských hrách v Mníchove 1972 získala ako líderka ženského družstva piate miesto. Okrem toho v Tokiu 22. vo viacboji, v Mexico City 9. vo viacboji a 4. v preskoku, v Mníchove 18. vo viacboji. Dvojnásobná medailistka z MS – v Dortmunde 1966 bola členka zlatého družstva, 7. vo viacboji a 5. v preskoku, v Ľubľane 1970 líderka bronzového družstva ČSSR a 4. na bradlách. Na ME získala v Amsterdame 1967 bronzové medaily vo viacboji aj na bradlách, v preskoku a v prostných bola štvrtá, na kladine piata. Ako členka Slavoja Vinohrady Bratislava získala niekoľko titulov majsterky ČSSR, v roku 1972 aj absolútny. 

Dvadsať rokov trénersky pôsobila v Taliansku, kde sa venovala rekreačnej gymnastike. Po návrate na Slovensko od roku 2012 deväť rokov trénovala deti v telocvični v bratislavskej Petržalke, ktorá nesie jej meno. Ako dôchodkyňa pomáha v SOŠM. Od roku 2014 je držiteľka Zlatého odznaku SOŠV a od minulého týždňa je aj čestnou členkou Slovenského olympijského a športového výboru. 

Marika, želáme Vám veľa zdravia a životného elánu, ktorý na nás neustále prenášate pri všetkých stretnutiach, nielen na športoviskách, ale aj mimo nich!

Článok SOŠV o Marike Némethovej - Krajčírovej, autor Ľubomír Souček 

 

 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu