HLAVNÝ CIEĽ JE PARÍŽ

Zostáva presne rok do štartu Olympijských hier v Paríži a veríme, že Barbora Mokošová bude pri tom.

Pri tejto príležitosti ju vyspovedal International Gymnast Online (online magazín venujúci sa dianiu vo svetovej gymnastike). Prinášame vám voľný preklad článku, ktorého autorom je John Crumlish. Originál nájdete na International Gymnast Online

 

HLAVNÝ CIEĽ JE PARÍŽ

Doterajšie výkony dvojnásobnej slovenskej olympioničky Barbory Mokošovej v roku 2023 dokazujú nielen jej vytrvalosť ako 26-ročnej športovej gymnastky, ale aj jej pripravenosť získať miesto na budúcich letných olympijských hrách v Paríži.

Mokošová, ktorá sa predstavila vo viacboji na hrách v Riu 2016 a v Tokiu 2020, skončila na aprílových ME v Antalyi s náskokom 0,034 bodu za postup do finále viacboja, v ktorom pôsobila ako prvá rezerva. Jej celkové umiestnenie v kvalifikáciách však stačilo na postup na tohtoročné jesenné majstrovstvá sveta v Antverpách, kvalifikačnú súťaž pre Paríž.

Pôsobivý zisk štyroch medailí v sérii pretekov FIG World Challenge Cup 2023 potvrdzuje potenciál Mokošovej uspieť v Paríži na jednom alebo viacerých náradiach. Na FIG World Challenge Cup vo Varne koncom mája vybojovala bronz na bradlách, v júni zlato na na bradlách na FIG World Challenge Cup v Tel Avive a striebro na kladine a bronz na bradlách na FIG World Challenge Cup v Osijeku v júni.

Barbora Mokošová má v kariérnej zbierke 13 ocenení zo súťaží FIG World Challenge Cup (tri zlaté, štyri strieborné a šesť bronzových medailí). Získala bronz na bradlách na ME 2020 v Mersine. Vo viacboji patrí medzi jej najlepšie umiestnenia 17. miesto na ME 2015 aj 2017 a 31. miesto na MS 2017. Na svetovom šampionáte debutovala v roku 2013, keď sa súťaž konala tiež v Antverpách.

Barbora, ktorú od roku 2011 trénuje tréner Martin Zvalo v Slávii Gymnastickom Centre v jej rodnom meste Bratislave, je od roku 2014 každoročne vyhlasovaná za slovenskú gymnastku roka. Svoje postavenie vzoru pre mladých si váži a svedomito preberá zodpovednosť. Pred Olympijskými hrami v Tokiu bola vybraná, aby v mene slovenského olympijského tímu predniesla sľub športovcov na recepcii u prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prezidentskom paláci.

IGO: V roku 2023 si doteraz zaznamenala niekoľko úspechov – prvá rezerva vo finále viacboja na majstrovstvách Európy v Antalyi a štyri medaily v sérii FIG World Challenge Cup. S väčším počtom súťažiacich na Majstrovstvách sveta tento rok na jeseň v Antverpách, čo si myslíte o svojich šanciach dostať sa tam do finále viacboja?

BM: Za celú túto sezónu boli pre mňa úspechy jedným veľkým prekvapením a som veľmi spokojná s tým, čo sa mi podarilo dosiahnuť. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som sa dostala do finále, no pre nás je hlavným cieľom kvalifikovať sa na Olympijské hry do Paríža.

IGO: V Antverpách budete mať možnosť získať miestenku na svoje tretie olympijské hry. V čom sa vaša cesta do Paríža líši od tých do Ria 2016 a Tokia 2020?

BM: V mojom veku, 26 rokov, je to určite ťažšie. A po všetkých zraneniach to cíti aj moje telo. Teraz musím byť veľmi opatrná pri každom tréningu a viac počúvať svoje telo. V Riu to bolo veľmi bláznivé, v Tokiu zas veľmi tiché a teraz by som rada zažila ešte jedny „normálne“ olympijské hry.

IGO: Je pre teba gymnastika s pribúdajúcim vekom fyzicky náročnejšia? Ako zvládaš tréningovú záťaž?

BM: Každý deň cítim, že to už nie je ako keď som mala 16 rokov a mohla som robiť všetko. Teraz musím premýšľať a byť veľmi opatrná, sústrediť sa na každý krok a pracovať viac na kvalite ako na kvantite.

IGO: Bradlá sú zvyčajne Tvoje najlepšie náradie, ale skóre v Antalyi nebolo také vysoké. Máš pocit, že to bola len náhoda alebo ste s trénerom celú situáciu analyzovali? 

BM: Bola som úprimne prekvapená svojou známkou, pretože som zacvičila zostavu bez akejkoľvek chyby, ale rozhodcovia to videli takto. Po tejto zostave som bol veľmi šťastná, pretože som dokončila viacboj a vedela som, že môj výkon bude stačiť na majstrovstvá sveta.

IGO: Ako si posilnila svoj tréningový program, aby Ti vyšli všetky štyri zostavy čo najlepšie?

BM: Zameriavame sa hlavne na bradlá a kladinu, ale dva až trikrát týždenne trénujem všestrannosť. Je to pre mňa naozaj ťažké a náročné, ale robím všetko, čo je v mojich silách. V tejto chvíli som vďačná, že môžem cvičiť naplno, pretože v januári som mala operáciu a absolvovala som liečbu. Nebola som schopná behať ani skákať. Mala som naozaj veľké bolesti a nič nezaberalo.

IGO: Čo podnietilo tvoju operáciu chodidla?

BM: Zranila som sa týždeň pred Majstrovstvami sveta 2019 v Stuttgarte. Natrhla som si plantárnu fasciu na ľavej nohe a mám s tým problém už takmer štyri roky. Skúšali sme všetko možné, no stále ma to obmedzuje na tréningoch. Z tohto dôvodu súťažím len na bradlách a kladine a na viacboj som sa pripravovala iba kvôli kvalifikácii na majstrovstivá sveta.

IGO: Na súťažiach FIG World Challenge Cup zvyčajne nesúťažíš všetkých štyroch náradiach. Je to rozhodnutie na základe Tvojej najväčšej šance na zisk medailí, alebo si účasť vo viacboji „šetríš“ na veľké súťaže, ako sú majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy?

BM: Pripravujem sa na viacboj iba na majstrovstvá sveta, pretože moja noha stále nie je v poriadku a nechcem riskovať nejaké zranenie. Pre mňa bolo hlavným cieľom kvalifikovať sa z majstrovstiev Európy na majstrovstvá sveta a teraz je čas zacvičiť ešte jeden dobrý viacboj na olympijskej kvalifikácii.

IGO: Máš prácu aj mimo tréningu? Ako plánuješ využiť štúdium na Fakulte telesnej výchovy a športu UK vo svojej práci? 

BM: Momentálne som zamestnaná ako profesionálna športovkyňa Národného športového centra a venujem sa len trénovaniu a mojej príprave na olympiádu. Keď skončím kariéru, chcem zostať v športe, ale teraz je veľmi otvorenou otázkou, kde!

IGO: Už niekoľko rokov si „tvárou“ slovenskej ženskej gymnastiky. Pozornosť si získavaš aj v slovenských médiách. Ako sa pozeráš na slávu, ktorú Ti priniesli gymnastické úspechy?

BM: Som veľmi vďačná, že môžem motivovať mladých ľudí v športe a gymnastike. Napriek tomu, aký je tento šport ťažký, ale krásny. Niekedy je to ťažké, ale snažím sa mať stále úsmev na tvári a užívať si to, čo robím. Riadim sa heslom: Rob to, čo miluješ a miluj to, čo robíš.

IGO: Čo by si zo svojich osobných skúseností mohla poradiť mladším gymnastkám, ktoré čelia alebo budú čeliť prekážkam, ktoré si prekonala, aby ich gymnastika bavila tak dlho ako Teba?

BM: Vždy sa snažím motivovať ľudí, aby robili to, čo ich baví, bez ohľadu na to, o akú činnosť ide. Nech to robia s láskou a radosťou, s úsmevom na perách, aj keď je to spojené s množstvom driny, odriekania, zranení, sĺz a zúfalstva. Ale v konečnom dôsledku, keď dosiahnete to, čo chcete, je to nezabudnuteľný pocit a pre tieto športové momenty sa oplatí žiť.



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu