Ďalší úspech Barbory Mokošovej na ME

V silnej konkurencii z pomedzi 84 pretekárok, ktoré absolvovali kvalifikáciu na všetkých štyroch náradiach skončila Barbora Mokošová na 24. mieste, čím splnila svoj cieľ prebojovať sa do finále viacboja. Viacbojom prešla čisto bez vážnej chyby a oproti MS v Stuttgarte 2019 a ME v Mersine 2020 si tak polepšila celkový súčet bodov na 50,698. 

Vo finále sa zajtra, 23.4. od 13.30 spolu s našou reprezentantkou predstaví 24 najlepších pretekárok z redukovaného poradia. 

Držíme palce, Barča!

Priamo z centra diania vo švajčiarskom Bazileji hodnotí prezident SGF, Ján Novák:

„Už štartovná listina priniesla niekoľko prekvapení. Súťažilo 100 žien z 32 štátov Európy, z európskej špičky chýbalo len Španielsko. Plný počet, ktorý bol stanovený Európskou gymnastikou na 4 pretekárky z každej krajiny, využilo 23 štátov, 3 pretekárky 2 štáty, 2 pretekárky 4 štáty a 1 pretekárku nominovali do súťaže 3 štáty (Slovensko, Česko a Litva). To, že Slovensko sa môže už niekoľko rokov spoliehať len na Barboru Mokošovú poukazuje na hlbokú krízu v ženskej gymnastike (v súťaži mužov sa za Slovensko nezúčastnil ani jeden pretekár).

Prekvapením v štartovnej listine je účasť 8 pretekárok nad 30 rokov, z ktorých väčšina postúpila do finále viacboja, či na náradiach. Obdivuhodný bol výkon 34 ročnej Poľky Marty Pihan-Kulesza, ktorá postúpila do finále viacboja z 22. miesta a je prvou náhradníčkou na kladine. Vo finále uvidíme 31 – ročné pretekárky BUI (GER), Ferrari (ITA), Uctas (TUR), 30-ročné sestry Wevers (NED) a ďalšie pretekárky.

Barbora nastúpila vo výhodnom poslednom štvrtom slede, ktorý bol výkonnostne najsilnejší. Celým štvorbojom prešla bez zaváhania a postúpila do finále viacboja, čo je iste úspechom. Treba poznamenať, že je veľmi stabilnou pretekárkou a svoju rolu jedinej slovenskej pretekárky zvláda vynikajúco (MS Stuttgart, ME Mersin a ME Basel v poslednom období). K výraznejšiemu posunu do európskej špičky by bolo potrebné zvýšenie východzích známok na náradiach.

V kvalifikácii dominovali ruské pretekárky, ktoré obsadili prvé 3 priečky. Videli sme skvelý návrat Vanessi Ferrari, Larisy Iordache, Marty Pihan. Európska špička sa opäť rozširuje: Do finále 24 postúpili 2 FIN, 1 LAT, 1 IRL (prvýkrát v histórii), 1 ISR. Vo finále na náradiach uvidíme na bradlách Martins (POR) postup zo 4.m., rovnako na preskoku Nekrasovu (AZE) zo 4.m., Vihrovu z LAT na kladine zo 7.m.

Organizácia ME je vynikajúca (zvykli sme si na „bublinu“ bez možnosti voľného pohybu. Testovanie na Covid-19 dopadlo úspešne pre celú ženskú časť súťaže (vyše 300 účastníkov). Je obrovskou škodou pre pretekárov a usporiadateľov, že ME sú zo známych príčin bez divákov.“



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu