BARBORA MOKOŠOVÁ V ANTVERPÁCH 80. VO VIACBOJI

Na 52. Majstrovstvách sveta v športovej gymnastike sa rozdávali miestenky do Paríža na Olympijské hry 2024. Bohužiaľ, našej pretekárke, jedinej zástupkyni slovenskej gymnastiky sa miestenka tentokrát neušla. 

Tesne po pretekoch zhodnotil výkon našej pretekárky tréner Martin Zvalo: "Dnes Barborka nepodala úplne stopercentný výkon. Napriek tomu musím povedať že bojovala ako tiger, dala do toho všetko čo mohla. Pred týmito pretekmi mala veľmi ťažké obdobie, bola chorá boľavá a velmi unavená. Dnes urobila chybu na preskoku a bradlách, kladinu a prostné spravila výborne. Veľmi nám pomohol fyzioterapeut Rasťo Petrila ktorý ju dával po tréningoch a pred pretekmi do super stavu a pohody. Teraz mám ostáva len dúfať že súčet by mohol na miestenku stačiť."

Nakoniec obsadila Barbora Mokošová konečné 80. miesto s počtom bodov 48,032. 

  • Preskok - 11,733 bodu
  • Bradlá - 11,933 bodu (93. miesto)
  • Kladina - 12,100 bodu (73. miesto)
  • Prostné - 12,226 bodu (83. miesto)

Musíme skonštatovať, že konkurencia bola naozaj veľká. V kvalifikácii viacboja bolo klasifikvaných 115 pretekárok. Podľa predpokladov vyhrala a z prvého miesta do finále postupuje Simone Biles (USA) 58,865 bodu spolu so svojou tímovou kolegyňou Shilese Jones. Medzi ďalšími kvalifikovanými sú pretekárky Kanady, Brazílie, Číny, Talianska, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka a Japonska, Holandska, po jednej zástupkyni má Alžírsko, Kórea, Rumunsko a Mexiko.

MIESTENKY NA OLYMPIJSKÉ HRY V PARÍŽI

V Anverpách sa rozdávali aj miestenky na Olympijské hry v Paríži, v tímovej súťaži ako aj vo viacboji jednotlivkýň, kde sme práve dúfali, že sa naša pretekárka prebojuje v redukovanom poradí medzi 14 gymnastiek, ktoré v Paríži nastúpia ako jednotlivkyne. 

USA, Kanada a Veľká Británia mali miestenky isté už z minulého roku z Liverpoolu. Medzi ďalšie tímy, ktoré nastúpia na OH 2024 sa zaradili svojimi výkonmi v Anverpách: Čína, Brazília, Taliansko, Holandsko, Francúzsko, Japonsko, Austrália, Rumunsko, Kórea, Nemecko, Mexiko a Maďarsko. 

Ďalšie miesta sa rozdelovali už len pre pretekárky jednotlivkyne a medzi nimi si postup na OH zabezpečila napríklad česká pretekárka Soňa Artamonová, ktorú sme mali možnosť vidieť ešte ako juniorku na EYOF-e v Banskej Bystrici, výborná Ukrajinka Anna Lashchevska, či Slovinka Lucija Hribar, spolu 14 pretekárok. 

Ďalšie miestenky si môžu esšte zabezpečiť víťazky na jednotlivých náradiach v Anverpách, či víťazky Svetového pohára v roku 2024 na jednotlivých náradiach (Apparatus World Cup Series). Posledné miesta sa rozdajú jendotlivkyniam na kontinentálnych majstrovstvách, čiže okrem iného aj na Majstrovstvách Európy 2024, ktoré sa budú konať v máji v Taliansku.

Pretekárky podávajú čoraz lepšie a lepšie výkony, konkurencia je veľká nielen do počtu, ale najmä svojimi schopnosťami. Taký je šport, neustále sa posúvame vpred. 

Ďakujeme Barborke za reprezentáciu, rovnako jej trénerovi Martinovi Zvalovi a fyzioterapeutovi Rastislavovi Petrilovi, že sa snažili ju pripraviť čo najlepšie! 

Link na výsledky

Nezabudnite, súťaže z Antwepr môžete naďalej sledovať online, oddnes si môžete pozrieť aj priame prenosy, či záznamy na RTVS. 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu