Fantázia - máme šesť medzinárodných rozhodkýň MG !!!

   Začiatkom marca 2022 sa uskutočnili online testy na získanie medzinárodnej licencie rozhodcov modernej gymnastiky, ktoré organizovala Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) v dvoch sekciách. Jednu so špecializáciou na modernú gymnastiku jednotlivcov, druhú so zameraním na cvičenie skupín. 
   Slovenská moderná gymnastika doteraz disponovala iba jedinou rozhodkyňou na medzinárodnej úrovni a tak nás všetkých veľmi potešilo, že po dlhodobej študijnej príprave sa na záverečné testy prihlásilo až šesť záujemkýň z radov modernej gymnastiky. 

    Úžasná správa prišla v piatok, kedy nám FIG písomne dodala výsledky skúšok s potvrdením, že Slovensko má od 25.3.2022 až šesť rozhodkýň, ktoré výborne zvládli testy FIG a získali licenciu medzinárodného rozhodcu v modernej gymnastike, tzv. "Brevet Card Results Certificate". Úžasné !!!

    S úctou k histórii si pripomeňnme pár faktov : 
-  vôbec prvou rozhodkyňou slovenskej národnosti ešte za čias Československa bola Magda Schillerová, neskôr Jitka Vilémová.
-  ak načrieme do histórie medzinárodných rozhodkýň modernej gymnastiky po vzniku samostatného Slovenska, našu reprezentáciu doprevádzali ako medzinárodné rozhodkyne Viera Krajčiová, Mária Kuklišová, Zora Luhová, Jana Riečanová, Vlasta Fialová a Katarína Gubánová Kopernická.
-  štyri medzinárodné rozhodkyne, Milena Pullmanová Švedová, Ľubov Kilianová, Libuša Schönová a Tatiana Motolíková, ukončili svoju činnosť dvanástym olympijským cyklom v roku 2012. Odvtedy celé tri olympijské cykly reprezentovala Slovensko jediná naša medzinárodná rozhodkyňa, Ivana Motolíková, aktívna už od roku 2004.

    Dnes sa sekcia modernej gymnastiky, po neuveriteľných desiatich rokoch, môže pýšiť posilneným rozhodcovským zborom na medzinárodnej úrovni ! 
   Súčasnú zostavu slovenských medzinárodných rozhodkýň tvoria : Stanislava Bajusová, Michaela Darnadiová, Lenka Koteková, Dominika Selecká, Martina Šagová a v neposlednom rade svoj už šiesty olympijský cyklus začína Ivana Motolíková.

   Náš obdiv a veľká gratulácia patrí dámam, ktoré podstúpili dlhodobú prípravu, zvládli náročné testy a získali licenciu medzinárodného rozhodcu v modernej gymnastike. Je to obrovská podpora slovenskej modernej gymnastiky smerom k zvyšovaniu kvality športovej prípravy a výkonnostnej úrovne pretekárok. Veríme, že aj naďalej budú na sebe tak dobre pracovať ako doteraz a zároveň budú vzdelávať svoje okolie. Určite to bola vzácna a veľká skúsenosť, ktorá otvára možnosti aj pre ďalších záujemcov a my veríme, že opäť rozšírime rozhodcovské rady už v budúcom roku. 

   Okrem úžasného medzinárodného výsledku pripomeňme, že súbežne prebehlo školenie rozhodkýň aj na národnej úrovni a na základe výsledkov záverečných skúšok hrdo uvádzame, že moderná gymnastika má dnes devätnásť rohodkýň z deviatich klubov na úrovni druhej triedy a dvadsaťjeden rozhodkýň z jedenástich klubov na úrovni prvej triedy. Vďaka tomu budeme môcť takmer bez obmedzení organizovať domáce súťaže vo všetkých kategóriách.

    Súťažná sezóna je v rozbehu a tak všetkým rozhodkyniam želáme veľa elánu do ďalšej činnosti a úspechov na poli súťaží i v rámci športovej prípravy.


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu