Technické okienko športovej gymnastiky žien

Sekcia športovej gymnastiky žien privítala ponuku asistentky reprezentačnej trénerky Kataríny Krekáňovej vytvorenia "gymnastického technického okienka", ktoré má pomôcť v tejto dobe trénerom gymnastiek "B" kategórií . Cieľom je udržať deti pri gymnastike, motivovať ich, aby i naďalej robili športovú gymnastiku aj v domácich podmienkach. Zamerané bude na dobré zvládnutie techniky základných cvičebných tvarov a kondičnej prípravy k jednotlivým cvičebným tvarom. 

Sekcia športovej gymnastiky žien v roku 2019 začala vzdelávanie trénerov priamo v telocvičniach, v ktorom pokračovala aj v roku 2020, žiaľ len do marca. Nepriaznivá epidemiologická situácia zmarila všetky plány, nakoľko boli pozastavené tréningy v telocvičniach a tým sa všetko zastavilo. 


Už to bude rok, čo poriadne trénovať v špecializovaných halách nemôžeme a preto sme veľmi privítali ponuku asistentky reprezentačného trénera Kataríny Krekáňovej, ktorú dala trénerkám našich klubov a to pravidelne sa stretávať cez videokonferenciu. 

Vytvorila gymnastické technické okienko, na ktorom sme sa prvýkrát stretli 19.2.2021. Už prvý pohľad na obrazovku bol potešujúci, lebo sa prihlásilo 20 tréneriek zo všetkých kategórií, ktoré robia športovú gymnastiku. Katka vysvetlila dôvody, prečo sa rozhodla pomáhať trénerom v tejto, pre trénovanie ťažkej doby. Hlavným cieľom je udržať dievčatá pri trénovaní a motivovať ich, aby naďalej robili športovú gymnastiku aj v domácich podmienkach. 

Popritom ide aj o vzdelávanie trénerov, ako môžu trénovať so svojimi gymnastkami z domu. Zameranie bude na dobré zvládnutie techniky základných cvičebných tvarov a kondičnej prípravy k jednotlivým cvičebným tvarom. 

Gymnastky budú podľa pokynov tréneriek nacvičovať doma cvičebné tvary, po 3-4 okienkach sa sa naučia podľa pokynov zostavu, ktorú tréneri vyhodnotia a dve najlepšie pretekárky z klubu pošlú na vyhodnotenie Kataríne Krekáňovej. Najlepšie  videá budú zverejnené na stránke SGF.


Pravidelné stretnutia je v pláne realizovať utorky a piatky o 17:30 formou videokonferencie až do otvorenia telocviční. Potom budeme pokračovať vo vzdelávaní priamo v telocvičniach tak, ako sme to začali robiť v roku 2019 a 2020. 


Prvé technické okienko sa uskutočnilo v utorok,  23.2.2021 s veľmi pozitívnou odozvou zúčastnených trénerov.  Nás teší, že ich bolo 22 z 10 klubov.

Zamerané bolo na nácvik kotúľov vpred a vzad. Bolo poukázané na dôležitosť ich správneho a postupného nácviku, neunáhliť sa v jednotlivých krokoch, nakoľko od ich zvládnutia bude závisieť nácvik ďalších cvičebných tvarov. Opäť bolo trénerom zdôraznené, že cieľom je naučiť robiť deti peknú, technicky správnu gymnastiku. 


Veríme, že táto aktivita pomôže trénerkám udržať si pretekárky naďalej v tréningovom procese a trénerkám ukáže nové možnosti zlepšovania výkonnosti svojich pretekárok. V prípade záujmu zúčastniť sa technického okienka, kontaktujte nás na adrese: i.barutova@sgf.sk


"Ďakujeme Katke Krekáňovej za jej aktívny prístup pomáhať trénerkám a pretekárkam v tejto nepriaznivej dobe a tešíme sa na stretnutia"  Stanislav Kútik, predseda sekcie žien


Fotogaléria



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu