Záver OH bude patriť moderným gymnastkám

Už od zajtra začínajú v Tokiu pretekať moderné gymnastky. Rozhodkyňou pre technické chyby v súťaži jednotlivkýň a spoločných skladieb bude Ivana Motolíková. Pre riaditeľku oddelenia olympizmu SOŠV a predsedníčku rozhodcovskej komisie sekcie modernej gymnastiky SGF to bude už druhá olympiáda v tejto pozícii. 

Ako sa tešíte na rozhodovanie pretekov na OH v Tokiu?
Teším sa na výkony gymnastiek, ktoré sa na toto podujatie pripravovali v tomto neľahkom období plnom obmedzení, ktoré aj tu priamo v Tokiu pociťujeme na každom kroku. Aj pre mňa to bude po vyše roku bez veľkých súťaží náročné. Ako SGF sme sa zúčastnili iba ME 2021 vo Varne a Svetového pohára v Pesare.

Čo konkrétne budete rozhodovať?
Budem kontrolnou rozhodkyňou pre technické chyby v súťaži jednotlivkýň a spoločných skladieb. Na tejto pozícii budem spoločne s českou kolegyňou Blankou Mlejnkovou.

Bude to pre Vás druhá olympiáda v tejto pozícii, v čom to bude oproti Riu iné?
V Riu som rozhodovala v paneli rozhodkýň pre technické chyby (hodnotia 4 rozhodkyne). Počas OH v Tokiu pôsobím ako kontrolná rozhodkyňa pre technické chyby (hodnotia 2 rozhodkyne). Spôsob rozhodovania zostáv na týchto pozíciách je rovnaký, akurát že teraz pôsobím na prvom stupni kontroly. Naše známky nie sú subjektívnym hodnotením, ako by si niektorí laici mysleli. Každá výsledná známka prechádza kontrolou odchýlok a množstvom výpočtov.

Tokio nemá pre pandemické opatrenia dobré ohlasy – vytratil sa odtiaľ športový duch. Ako to vnímate Vy?
Na krásy Tokia sa pozeráme len spoza okna hotelovej izby. Všetok čas trávime v športovej hale a všade je množstvo obmedzení hlavne, čo sa týka pohybu, stravovania či stretávania sa s ľuďmi. Je to škoda. Nádherná nová hala je úplne prázdna, bez divákov, bez publika – čo najviac pociťujú práve športovci, ktorým povzbudzovanie určite chýba.

Ako vyzerá Váš deň v Tokiu?
Každý deň je rovnaký - skoré vstávanie, raňajky od 6.00. Už o 7.00 odchádzame autobusom do haly, ihneď po príchode povinne absolvujeme PCR test zo slín, školenie a inštruktáž rozhodkýň. Dnes sme mali pódiový tréning a od zajtra už nás čakajú tri dni súťaží jednotlivkýň a spoločných skladieb. V každej kategórii čaká na gymnastky kvalifikácia a potom finále - v sobotu pre 10 jednotlivkýň a v nedeľu pre 8 spoločných skladieb. 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu