Neúspech v úspechu na ME 2021

Minulý rok v lete, keď sa Adela Dimova snažila ukázať trenerkám MG svoju prácu v telocvični a zároveň niečomu novému naučiť, začula som komentár “predsa sme nespadli z jahody”. O úcte k práci a snahe človeka v našom vlastnom slovenskom tíme teraz hovoriť nebudem, ale ak sa slovenské moderné gymnastky neustále vracajú z medzinárodných podujatí s 13-14 bodmi, a sú outsiderkami podujatí, keď svet je nad 20, 30 či 40 bodov, tak nuž, niekde sa predsalen stala chyba...


Preto, na začiatku roka 2021 stanovila sekcia MG seniorskej skladbe cieľ pokoriť hranicu 20 bodov! Pamätám si reakcie na tento veľmi ambiciózny cieľ v tej dobe. V porovnaní s Európou sme mali v seniorskej skladbe výkonnostne veľmi slabé dievčatá, ktoré ale spravili obrovský kus práce a dokázali sme tak pripraviť slušné choreografie na medzinárodnej úrovni. Na jednej strane som veľmi sklamaná, že neodcvičili aspoň tento základ. Že neukázali to, čo vedeli. Boli totiž pripravené! Očakávali sme slušnú prezentáciu tvrdej práce, medaily, samozrejme, nie.


Aj keď seniorská skaldba na tohtoročných Majstrovstvách Európy nepodala taký výkon, aký sme očakávali, tak domov prináša 24,150 boda za zostavu s kuželami a obručami a 23,600 boda za zostavu s 5 loptami. MISIA NA DNES SPLENÁ!! 


Rozumiem zmiešaným pocitom z tohto úspechu v neúspechu, prežívam ich tiež...


Svet ale spravil obrovský krok vpred. Už ani krajinám, ktoré boli pred málo rokmi na našej úrovni, Alžírsko, San Maríno a iným pomaly nevieme konkurovať.  


A to nie je kritika, ani nedajbože útok, ale VÝZVA! 


Výzva, aby sme neprodukovali iba 8-10 ročné hviezdy v bez náčiní na Slovenskom pohári (aj keď sa z ich úspechu a talentu úprimne teším). Aby sme nesúťažili v rozsahu a ohybnosti. Ale aby sme tieto roky v telocvični venovali dôkladnej, detailnej a pedantnej príprave TECHNIKY TELA A NÁČINIA, na ktorej budú vedieť gymnastky stavať vo vyšších kategóriách. Aj keď úspech príde neskôr, ale príde, a na inej úrovni. Verím, že sa nám časom podarí doviesť všetky malé deti do tých jediných dvoch medzinárodne uznávaných kategórií junioriek a najmä senioriek. Výzva, aby sme sa neustále vzdelávali a napredovali v trénerskej a tiež rozhodcovskej praxi tak, ako to robia ďalšie krajiny. 


Intenzitou tréningov reprezentačných sústredení sme sa posunuli o míľový krok vpred, no za jeden či dva roky európsku úroveň IBA reprezentačnými sústredeniami nedobehneme. Potrebujeme preto, aby športovcov vychovávali už kluby. A to nielen čo sa týka techniky obťažnosti tela a náčinia ale po skúsenostiach z reprezentačných zrazov pociťujeme rezervy tiež v oblastiach mentálnej pripravy, základných návykov o zdravotnej starostlivosti či o životospráve ale najmä v NEDOSTATOČNEJ KONDIČNEJ PRÍPRAVE, kvôli ktorej na sústredeniach gymnastky nedokážu pracovať v tempe či v únave. 


Som veľmi pyšná na Slovensko, na sekciu MG a na celý tím za obrovský kus práce. Na fakt, že sa nám po dlhých rokoch podarilo vybudovať seniorskú spoločnú skladbu, ktorá nastavila latku (23+ bodová hranica), pod ktorú už, verím, nepôjdeme! Bola to ťažká práca s neskúsenými gymnastkami. S gymnastkami, ktoré neboli začlenené do systému, ktoré neboli naučené pracovať na úrovni reprezentácie, ktoré nie sú naučené zvládať stres, ktoré nie sú naučené pripravovať sa pod tlakom silných tímov ako Rusko alebo Azerbajdžan, s ktorými sme sa pripravovali počas súťaže. Tieto tímy vedia, akú majú úroveň a cenu a vďaka ich sebavedomiu to vedia dať slabšiemu tímu pocítiť. Odosobniť sa od toho a raziť si svoju vlastnú cestu vyžaduje tiež skúsenosti. Hoci sme necvičili ako top tímy, tak v krízovej situácii pri strate náčinia sme reagovali ako top tím. S istotou môžem povedať, že po 2 rokoch nepretržitej práce už máme v seniorskom tíme telom a duchom športovkyne. 


Na výhovorky a sťažovanie sa nemáme čas, bola by to veľmi jednoduchá cesta. Za úspech považujem to, ak všetky gymnastky terajšej seniorskej skladby a ostatné gymnastky prislúchajúceho ročníka prídu čoskoro naspäť do telocvične k príprave na buducoročné Majstrovstvá Európy a nezačneme od nuly ale NADVIAŽEME na doterajšiu prácu. 


Téme reprezentácie sa budeme venovať detailnejšie v úvode seminára MG 10.7.2021 v Malinove.

 

Na všetkých sa teším a všetkým prajem krásne letné dni :)

 

S pozdravom,

Hana Kiková

predsedníčka sekcie MG SGF
 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu