Trampolíny boli jeho životom, teraz sa k nim vrátil

Okrem gymnastiky pre všetkých, športovej gymnastiky, modernej gymnastiky, športového aerobiku a parkúru, pracuje Slovenská gymnastická federácia aj na rozvoji sekcie skokov na trampolíne. Prvý trampolínový klub – Trampolíny Košice vedie jediný certifikovaný tréner skokov na trampolínach na Slovensku, Miroslav Parnai.

 

Ako ste sa dostali k tomuto športu?
Skokom na trampolíne som sa venoval od detstva – od roku 1970 až do roku 1984. Bol to môj život. Na tréningoch, sústredeniach a súťažiach v bývalom Československu som spoznal veľmi veľa ľudí. Najmä v Česku som získal množstvo kamarátov, s ktorými spolupracujem aj v súčasnosti.

Zmienili ste rok 1984. Čo sa dialo následne?
Po ukončení základnej vojenskej služby v našom bývalom oddiele VSS Košice nebola vôľa ani ochota nájsť peniaze na novú trampolínu, nakoľko naša stará doslúžila. Nebolo na čom trénovať a aj ja som mal iné priority. Oddiel žiaľ pomaly zanikol. Myslím, že to bol problém celého Slovenska. Potom pre mňa nastalo obdobie tzv. „Pastierovej prázdnoty“ – stratil som úplne kontakt, ani som nevedel, že sa v Bratislave robia slušné výsledky v podaní Katky Prokešovej a Andrey Martonovej.

Ako ste sa naspäť dostali ku skokom na trampolínach?
Opäť som sa zobudil asi pred tromi rokmi, kontaktoval som starých kamarátov a vypracoval som projekt „Naučme deti bezpečne sa hýbať“. Následne som získal grant a kúpil špičkové náradie, na ktorom sa skáču svetové podujatia. 

Prečo sú podľa Vás Trampolíny Košice v súčasnosti jediným klubom na Slovensku, ktorý sa tejto olympijskej disciplíne venuje?
Je to veľmi náročný šport s množstvom zložitých pohybových vzorov a vstupná investícia nie je zanedbateľná. Asi to bude beh na dlhú trať, aby sa ku nám niekto pridal. V klube mi pomáha bývalý krasokorčuliar, študent, ktorý má na starosti akrobatickú prípravu na zemi a silové cvičenia. V súčasnosti máme približne 28 detí od 4 do 14 rokov v silnej prevahe dievčat. Dve dievčatá sú pripravené zúčastniť sa na súťažiach v Česku, musím však povedať, že moje vyhliadky sú nesmelé, keďže na Slovensku sa žiaľ nemajú s kým porovnávať.

Ako často mávate s deťmi tréningy?
Denne od 18.00 do 19.30. Samozrejme hlavne so zameraním na samotné skoky, ale v žiadnom prípade nezabúdame na prípravu na zemi.

Čo by podľa Vás pomohlo k spopularizovaniu tohto športu?
Snažím sa spolupracovať s bývalým Československým reprezentantom a profesionálnym trénerom z Liberca, Miroslavom Patrmanom. V našej telocvični v Košiciach by mal urobiť 13.11.2021 v spolupráci so Slovenskou gymnastickou federáciou workshop na tému Skoky na trampolíne – od priamych skokov až po saltové rotácie. Ak nám to pandemická situácia prekazí, určite nájdeme iný termín.



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu