Svetový pohár modernej gymnastiky v Baku

   Potom, čo sa naše moderné gymnastky od začiatku roka nemohli zúčastniť viacerých podujatí pre pandemicke problémy, sa na nás usmialo šťastie v podobe divokej karty a následnej pozvánky na Svetový pohár do Baku. Dostať sa do konkurencie najlepších na svete, je ozaj výnimočná príležitosť, ktorú sme si nemohli nechať ujsť. A tak sa naša spoločná skladba senioriek i jedna seniorská pretekárka, jednotlivkyňa, v dňoch 21.-24.4.2022, zúčastnili pretekov Svetového pohára modernej gymnastiky v Baku.

   V súťaži jednotlivkýň zažila medzi seniorkami svoj krst ohňom Nina Dzurošková. V spoločnej skladbe sa na tomto významnom svetovom fóre prezentovali Katarína Balleková, Paulína Cvečková, Rebeca Gürtlerová, Ella Kováčová, Timea Oravcová, Barbora Valentková, vedené trénerkami Adelou Dimovou a Michaelou Darnadiovou. Rozhodcovsky Slovensko zastupovala Martina Šagová.

  Už vo štvrtok dievčatá absolvovali pódiový tréning v gigantickej hale, aká sa v strednej Európe nevidí. V piatok Nina Dzurošková otvárala celú súťaž cvičením s obručou a potom pokračovala s loptou. Nasledujúci deň sa predstavila Nina s kuželami a stuhou. Seniorská skladba sa predviedla najprv s obručami a na druhý deň s tromi stuhami a dvomi loptami.

   Vyzdvihnúť treba novopečenú seniorku, Ninu Dzuroškovú, ktorá dosiahla vynikajúci výsledok v zostave s loptou (26,850 boda) a so stuhou (25,500 boda) a v oboch kvalifikáciách obsadila 23. miesto v konkurencii 42 účastníčok z 29 krajín celého sveta. Štvorboj je náročná disciplína a jeho zvládnutie si vyžaduje silnú koncentráciu a veľa skúseností, ktoré Nina zreteľne začína naberať. Po drobných chybách v zostavách s obručou a kuželami to stačilo celkovo na 32., nepostupové miesto. Jej osobnými trénerkami sú Tatiana Sukhomlinová a Petra Brunčiaková z ŠK Liptovský Mikuláš, ktoré prvé vystúpenie v svetovej špičke určite potešilo a dúfame, že aj nalialo veľa energie a elánu do ďalšej práce s Ninou.

   V spoločnej skladbe sa dievčatám viac vydarilo cvičenie s obručami, menej úspešná bola zostava so stuhami a loptami, kde sa pred cvičením prejavila nervozita, ktorá do cvičenia vniesla chyby. Trénerky sa však potešili aj momentami, kedy dievčatá predviedli sústredený výkon. Spoločka nastúpila s mottom "Every victory start from victory over yourself", teda "Každé víťazstvo začína víťazstvom nad sebou samým." Verme, že na každej ďalšej súťaži podajú dievčatá vždy lepší výkon, ktorý vygraduje na Majstrovstvách Európy v júni v Tel Aviv. 

   Pretekať s najlepšími z celého sveta bola určite pre celý tím obrovská skúsenosť. Taká skúsenosť posúva vpred a motivuje do ďalšej náročnej prípravy.

   Za Slovenskú gymnastickú federáciu chceme vyjadriť poďakovanie Azerbajdžanskej federácii, ktorá nám nielen ponúkla účasť na divokú kartu, ale pomohla aj so zabezpečením podmienok pre celú našu výpravu.

 Výsledky Svetového pohára v Baku nájdete na : https://www.smartscoring.com/en/results/  


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu