ROZHODCOVIA NA ME V MNÍCHOVE - TIBOR BOHŇA, LUBOŠ RUPČÍK

Po splnení si rozhodcovských povinností na ME 2022 nám naši rozhodcovia odpovedali na pár otázok. Vráťme sa ešte mysľou do olympijskej haly v Mníchove s Ľubošom Rupčíkom a Tiborom Bohňom. 

Aké boli Majstrovstvá Európy v Mníchove z pohľadu rozhodcu ?

Ľuboš Rupčík: Pre mňa boli tieto majstrovstvá Európy mimoriadne náročné, lebo som bol nominovaný Európskou gymnastikou ako rozhodca D1 na hrazde, čo pre mňa zanmenalo rozhodovať obe kategórie – aj seniorov, aj juniorov vo všetkých pretekoch. To znamená, že som strávil celý týžden od rána do večera v telocvični. Ale aj napriek nahustenému programu, musím povedať, že to boli pre mňa jedny z top majstrovstiev, ktoré som zažil. Bol to neskutočný zážitok, či už z pohľadu atmosféry, alebo z pohľadu organizácie. 

A tiež som rád, že je moja práca cenená. „Európska gymnastika“ mi udelila titul Čestný rozhodca za mimoriadny prínos gymnastike, čo je aj pre mňa, ako rozhodcu povzbudenie do ďalšej práce a ďakujem za ocenenie a spoluprácu, nielen EG, ale vám všetkým.

Tibor Bohňa: Rozhodoval som na akrobacii, preskoku a bradlách. Vzhľadom na to, že mám IV.kategóriu, tak som bol na pozíciách „line“ a „time.“ Z môjho pohľadu rozhodcu všetko fungovalo – presuny, dodržiavané termíny porád, losovanie rozhodcov korektne urobené, transparentné. Pre samotný výkon rozhodovania boli podmienky „na pľaci“ výnimočné. Smartscoring systém pracoval dobre až na malé výnimky, keď bolo treba pozrieť záznam zostavy, tak to niekedy dlhšie trvalo. Podobne ako v Glasgove sme sedeli mimo plochy kde sa cvičilo, boli sme blízko náradia. Mali sme dobrý výhľad, vo výške náradia, čo je pre celodenné rozhodovanie dôležité. Ergonómia sedenia uľahčí rozhodcom prácu.

Výborná atmosféra, práca s publikom, hudba, organizácia pretekov, prehľadné zobrazovanie priebežných výsledkov. Klobúk dolu pred organizátormi. Ale najzaujímavejšie zo všetkých pretekov bolo finále družstiev mužov. Napínavé do poslednej chvíle, tým že sa započítavali všetky zostavy, sa často menilo poradie, publikum reagovalo, bola to veľká zábava. Nemci ukázali ako sa dá vrcholové gymnastické podujatie spraviť zaujímavo pre diváka, ktorý sa  príde pozrieť. 


Výkon, ktorého gymnastu by si vyzdvihol, ktorý Ťa nadchol?

Ľuboš Rupčík: Videli sme neskutočné výkony viacerých gymnastov. Ja by som dal do popredia víťazstvo Mariosa Georgiousa vo finále na hrazde. Tento gymnasta mal mimoriadne nahustený program. Behom mesiaca a pol absolvoval Mediteránske hry, hry Commonwealthu, zranil sa v kvalifikácii družstiev a aj napriek tomu nastúpil vo finále na hrazde. Ale takisto aj výkony niektorých tureckých pretekárov stoja za povšimnutie. Myslím si, že kvalita sa rozšírila o krajiny, ktoré boli v gymnastike predtým menej výrazné.

V juniorskej kategórii ma prekvapili výkony pretekárov z krajín, ktoré v minulosti neboli veľmi výrazné. Za zmienku stojí zlatá medaila Luisa Il-Sung Melandera (SWE) na kruhoch, potom medaily fínskeho a nórskeho pretekára na preskoku, takže naozaj, konkurencia sa rozšírila.

Tibor Bohňa: U juniorov to bol víťaz viacboja – maďarský pretekár Botond Molnar. „Vypálil rybník“ všetkým gymnastickým veľmociam ako je GBR, FRA, GER, UKR, ITA. Cvičil vyrovnane na všetkých náradiach a systematická práca a veľké peniaze, ktoré sa dali do gymnastiky v Maďarsku po olympijskom zlate Berkiho na koni prinášajú ovocie. Maďari majú silný tím juniorov aj seniorov!

U mužov to bol Marios Georgiou z Cypru, ktorý si v súťaži družstiev zranil rameno a nemohol zdvihnúť ruku. Po dvoch dňoch sa na prekvapenie všetkých objavil vo finále hrazdy a tú s prehľadom vyhral. Bol otejpovaný, odhodlaný a napriek bolesti to dokázal.

Výnimočný bol aj holandský pretekár (žiaľ meno som si nezapamätal), ktorý v súťaži družstiev pritiahol záver z hrazdy a buchol si o hrazdu obe nohy. Pritom padol rovno na hlavu. Po necelej minúte sa zdvihol a sám odkráčal do zákulisia. O 5 minút sa s obviazanými nohami už rozcvičoval na akrobacii, ktorú aj odpretekal. Krásny príklad ako sa bojuje za družstvo a svoju krajinu.

Neuveriteľne náročnú zostavu a čisto zacvičenú ukázal na akrobacii Izraelčan Artem Dolgopyat a po dlhých rokoch sa tento výnimočný skokan dočkal titulu.

Vysoká kvalita cvičenia a vyrovnanosť bola na bradlách – úžasnú dynamickú , čisto zacvičenú zostavu ukázal Španiel Nicolau Mir. Vyhral Angličan Joe Fraser, ktorý ukázal, že len cez prvky z podporu sa dá dostať k vysokej D známke a čisté prevedenie je cesta k víťazstvu.


Ako hodnotíš výkony našich pretekárov?

Ľuboš Rupčík: Splnilo sa, čo som vravel už počas EYOF-u. Ak by chcel Matej Memčovič postúpiť na majstrovstvá sveta, musí podať 100% výkon bez chýb. Bohužiaľ, toto sa nenaplnilo, tým pádom sa aj sen nášho pretekára o účasti na MS rozplynul. Maťo sa dopustil viacerých menších, či väčších chýb, ktoré ho stáli lepšie umiestnenie.

Peťo Vidricko splnil svoj štandard. Myslím si, že trénera nesklamal, ani seba, ani ostatných, ktorí mali od neho očakávania.

Oliver Kasala podal výkony ako na hojdačke. Začínal u mňa na hrazde, kde zacvičil veľmi dobre, dostal naozaj peknú známku. Potom urobil nezmyselné chyby na akrobacii, nezmyselný pád na koni, tiež na preskoku, kde sa dotkol pri dopade rukami. Potom zacvičil výborne na kruhoch. Na bradlách zacvičil dobrú zostavu, ale záver, s ktorým sa trápil celý týždeň mu nevyšiel. Tento pokazený doskok ho stál účasť vo finále, čo by bola taká čerešnička na torte a mali by sme po dlhej dobe účasť juniora vo finále majstrovstiev Európy.

Tibor Bohňa: Pre povinnosti rozhodcu počas pretekov som nevidel všetky zostavy našich chlapcov, tak neviem či bude moje hodnotenie plne objektívne a že ním nikoho neurazím.

Matej Nemčovič odcvičil svoj štandard, pristupuje vždy k príprave a aj k pretekom veľmi zodpovedne, profesionálne napriek nízkemu veku a tak to bolo aj v Mníchove. Obsahovo má menej náročné zostavy a preto sa v pretekoch viacboja od neho vždy očakáva, že zacvičí všetko čisto a bez pádu. Len vtedy by mal šancu prebojovať sa v redukovanom poradí na majstrovtsvá sveta. Toto sa mu nepodarilo – pády na akrobacii a koni ho pripravili o šancu ukázať sa na Majstrovstvách sveta v Liverpoole, ktoré budú na jeseň. Je to škoda, lebo napriek nezdarom je odhodlaný ďalej tvrdo pracovať a zlepšovať sa. Nestratil neúspechom motiváciu, čo je pre budúcnosť veľmi veľmi dôležité.

Oliver Kasala urobil  obrovský progres, keď prešiel z Trenčína do Bratislavy za Martinom Zvalom. V príprave ho zabrzdilo bolestivé zranenie krku. ME v Mníchove boli jeho druhým vrcholom v krátkom čase po EYOFe. Tiež sa nedokázal úplne koncentrovať na svoj výkon, lebo ho rozptyľovalo dianie okolo, čo súvisí s tým, že sa na tak veľkom podujatí predstavil prvý krát. Tieto okolnosti ho (aspoň u mňa) ospravedlňujú za jeho rozpačitý výkon – na akrobacii, preskoku a bradlách, kde mal pri doskoku minimálne 0,5 b zrážku. Táto strata ho pripravila o  finále na náradí. Hrazdu zacvičil výnimočne čisto (tam mu ešte chýba obtiažnosť), tak isto predviedol výbornú zostavu na kruhoch. Budúci rok prechádza do kategórie seniorov, ale v jeho prípade nemám obavy, že sa v silnej konkurencii stratí. Ak bude naďalej pokorne znášať ťažkú rehoľu gymnastických tréningov ako doteraz, tak verím, že Martin Zvalo z neho vychová kvalitného gymnastu.

Peter Vidricko ma nesklamal, sympatický výkon na hranici svojho osobného rekordu. To treba vysoko oceniť. Odcvičil celé preteky bez veľkej chyby, presne ako na EYOFe. Jeho fyzické predpoklady – veľmi vyrástol – mu nedovoľujú vzhľadom na nízku obtiažnosť a nízke východzie známky zatiaľ získavať viac bodov ako 72. To je málo . Ale to jeho vyhlásenie, že chce budúci rok získať 75 bodov v šesť boji, hovorí o tom, že účasť na ME ho správne nabudila a chce pokračovať.

Martin Zvalo vytvoril okolo seba dobrú partiu chlapcov, ktorá chce ďalej pokračovať. Každý jeden z trojice je nesmierne dôležitý, lebo gymnastika je síce individuálny šport, ale ťažké tréningy sa dajú zvládať len za pomoci kolegov v tíme.

 

Ďakujeme našim rozhodcom za ich prácu a blahoželáme Ľubošovi k oceneniu "Čestného rozhodcu EG"!

 

 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu