ROZHODCOVIA NA ME V MNÍCHOVE - SOŇA KREMNICKÁ, ZUZANA PURDEKOVÁ

V Mníchove rozhodovali aj Soňa Kremnická a Zuzana Purdeková. Prinášame ich dojmy zo ženských súťaží. 

1. Aké boli Majstrovstvá Európy v Mníchove z pohľadu rozhodkyne?

Soňa KremnickáME v Mníchove boli z môjho pohľadu dosť vyčerpávajúce, ale zároveň to bol týždeň plný gymnastiky, športu, ktorý milujem, takže si cením každú minútu. Snažila som sa užiť si každú chvíľu a kompenzovať psychickú záťaž sústredením sa na pozitíva, vnímať výkony a emócie gymnastiek a atmosféru obrovskej haly plnej divákov.

Zuzana Purdeková: ME v Nemecku boli na vysokej úrovni. Napriek chýbajucim top štátom bolo cítiť ako jednotlivé štáty bojujú o postup na MS ako družstvá a tak bolo nastavené aj rozhodovanie. Všetky rozhodkyne prísne strážili tak technickú stránku, ako aj choreografickú časť rozhodovania, na ktorú sme boli niekoľkokrát upozornené.


2. Čo všetko si rozhodovala?

Soňa KremnickáPôvodne som mala rozhodovať len juniorky, ale mala som to šťastie, že ma vyžrebovali aj na seniorské súťaže. Nakoniec som rozhodovala čiaru na prostných v kvalifikácii senioriek a ako E7 (zrážky) finále senioriek na kladine. V juniorskej kvalifikácii som rozhodovala na pozícii E1 (zrážky) na prostných a finále na bradlách na pozícii E5 (zrážky).

Zuzana PurdekováRozhodovala som počas kvalifikácie na kladine, čo je asi najťažšie náradie z hľadiska rozhodovania - nové pravidlá sú dosť prísne, zamerané na choregrafickú stránku. Gymnastiky za choreografiu vedia “stratiť” aj 0,5 boda, čo je vo výslednej známke značne cítiť. Počas finále som sa dostala na prostné a preskok, čo už bolo o dosť jednoduchšie, keďže súťažili najlepšie z najlepších.


3. Výkon ktorej gymnastky by si vyzdvihla, ktorá Ťa nadchla?

Soňa KremnickáV prvom rade ma nadchla naša Lucka Dobrocká. Výkon, ktorý bola schopná podať v takto mladom veku na takých veľkých pretekoch, môže napovedať o jej veľkom potenciáli do budúcna. To, ako zvládla nie úplne bežnú situáciu vo finále na preskoku, kde musela z pozície rezervy nastúpiť do haly plnej burcujúceho davu, bolo hodné zrelej skúsenej pretekárky. Všeobecne mám rada gymnastiku, ktorá je bezpečná. Mám radšej zostavy možno s nižšou obťažnosťou, ale zacvičené elegantne a s radosťou, s umeleckým prejavom, ktorý prináša silnú emóciu – či už radostnú, alebo dramatickú. Je úžasné, keď gymnastka dokáže predať svoj výkon, usmiať sa na Vás, vy ju môžete podporiť opätovaním úsmevu, celé vystúpenie potom naberá iný, osobnejší a srdečnejší rozmer.

Zuzana PurdekováOsobne rada sledujem výkony talianskych gymnastiek už niekoľko rokov - dvojičky Alice a Asia D´Amato si pamätám z EYOF-u z Maďarska zpred piatich rokov. Odvtedy sldujem ako rastú a stali sa z nich nádherné gymnastky… podľa mňa momentálne najlepšie v Európe.


4. Ako hodnotíš výkony našich dievčat?

Soňa KremnickáDovolím si vyjadriť sa k našim juniorkám, keďže som tam išla ako rozhodkyňa junioriek. Naše pretekárky obstáli veľmi dobre. Je škoda, že boli len tri a tým pádom sa každá známka ráta, čo kladie na každú z nich obrovský tlak. Musím priznať, že po pódiovom tréningu som zostala trošku zľaknutá, lebo dievčatá pôsobili nie úplne vo svojej koži. Neskôr v kvalifikácii však ukázali, že v správnej chvíli dokážu zabojovať. Pády sa pritrafia aj najskúsenejším gymnastkám, to je tak trochu aj o športovom šťastí. Dôležité je, že dievčatá svoju úlohu zvládli a zacvičili veľmi pekne a čisto. Z pozície rozhodkyne na prostných môžem povedať, že by sme potrebovali zlepšiť umelecký prejav. Najmä tú zložku tejto známky, kde je potrebné vyjadriť hudbu a emóciu pohybom, výrazom tváre, naviazať očný kontakt s rozhodkyňami a divákmi. Dievčatá cvičia čisto, choreografie majú pekne postavené, ale zatiaľ ich nevedia predať. Myslím si však, že majú veľký potenciál a ja im zo srdca prajem, aby sa im zranenia vyhýbali a aby nám naďalej robili radosť svojimi výkonmi.

Zuzana Purdeková: Čo sa týka výkonov slovenských dievčat, myslím si, že začvicili všetky tak ako mali natrénované. Mrzí ma, že Barbora Mokošová nemohla cvičiť štvorboj, lebo ju to stálo postup na majstrovstvá sveta. Bolo vidno chybičky mladých dievčat, ktorým však, verím, že účať na majstrovstvách Európy pomôže a posunie ich ďalej v ich kariérach. Juniorky zacvičili to, načo mali a myslím, že napriek únave po EYOF-e predviedli skvelé výkony. Postup Lucky Dobrockej do finále na preskoku je aj moja osobná čeresnička ja torte. Som na ňu veľmi pyšná, lebo viem ako posledných 6 mesiacov drela a koľko hodín strávila v telocvični.

 

Ďakujeme našim rohodkyniam za ich zodpovednú prácu. Obe rozhodkyne budú rozhodovať aj na 35. ročníku Gym Festivalu v Trnave (17. - 18.09.2022), Zuzana sa predstaví v roli hlavnej rozhodkyne. 

 

 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu