NAJVÄČŠÍM BOHATSTVOM EYOF-U 2022 BOLI ĽUDIA

Každé veľké podujatie zanechá v mieste podujatia, v organizácii, ktorá podujatie organizuje, v krajine dedičstvo. Dedičstvo, ktoré môže mať veľa podôb. Dedičstvo, ktoré zanechal EYOF 2022 boli jednoznačne ľudia. EYOF 2022 bol o ľuďoch a pre ľudí.

Podujatia, ktoré organizujeme na Slovensku sú miestneho, celoslovenského ale aj medzinárodného charakteru, žiadne z nich však v doterajšej histórii nebolo celoeurópskeho olympijského významu s prívlastkom multišportové. Naše skúsenosti a znalosti až doteraz zodpovedali slovenskej úrovni. Tí, ktorí pracovali na príprave podujatia dlhšie, mali možnosť postupnej adaptácie, všetci ostatní sa premenili z lokálnej úrovne na vysokú európsku počas noci. Viac času nemali. Do Banskej Bystrice sme prišli zo všetkých kútov Slovenska z našich klubov s ochotou a zápalom byť súčasťou veľkolepého podujatia. Každý prispel svojim podielom a výsledok bol ohromujúci. Vytvorili sme spoločne tím, ktorý išiel ako hodinky, kde každé koliesko presne zapadlo na vopred určené miesto a posúvalo ostatné kolieska až sa stroj roztočil a bezchybne pracoval počas celého týždňa. S úsmevom, v dobrej nálade, s rešpektom a neúnavnou ochotou. Mať k dispozícii takýto tím je snom každého usporiadateľa.  A slová chvály od zahraničných a domácich účastníkov sa len tak sypali. Zo všetkých strán, neustále.  Odviedli ste všetci vynikajúcu prácu a právom môžete byť na seba hrdí.

Všetko úsilie vložené do príprav aj zabezpečenia priebehu podujatia bolo vynaložené s jediným cieľom: vytvoriť čo najlepšie podmienky tým najdôležitejším, pre ktorých sa toto všetko dialo, pre našich pretekárov. Pre našich gymnastov, ktorí sa pod vedením trénerov usilovne pripravovali celé mesiace a roky, aby nás potešili svojimi výkonmi.  A veruže potešili. Bojovali o každú desatinku, podali výkony na hranici svojich možností. Aj oni vyrástli na európsku úroveň. Boli pripravení zažiariť a zažiarili.

Podujatie prinieslo gymnastiku európskeho významu na Slovensko. Súťažná hala s pódiami, vynikajúce výkony všetkých pretekárov, bezchybná organizácia a zabezpečenie. To všetko mala možnosť vidieť slovenská gymnastická verejnosť, laická aj odborná na vlastné oči v Banskej Bystrici. Osobnú skúsenosť s veľkými medzinárodnými súťažami v zahraničí má len veľmi úzka skupina našich členov. Všetci, ktorí prišli na zimný štadión, ktorý sa zmenil na gymnastickú arénu, povzbudiť nielen našich, ale aj zahraničných pretekárov vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru. Súťažiť pred plným hľadiskom s obrovskou podporou rodinných príslušníkov, kamarátov, členov klubu a všetkých ostatných fanúšikov je snom každého pretekára.

V mene Slovenskej gymnastickej federácie ďakujem všetkým, ktorý sa neváhali zapojiť do akejkoľvek práce pri príprave a organizácii EYOFu v Banskej Bystrici, trénerom za prípravu pretekárov, ktorí nás svojimi výkonmi potešili, fanúšikom, ktorí vytvorili na štadióne nezabudnuteľnú atmosféru a všetkým našim členom, ktorí nám neustále dávali najavo svoju podporu.

Spoločne sme to dokázali!

 

(Monika Šišková, prezidentka SGF, foto: Lukáš Jaseňák)



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu