Na 62. VZ SOŠV prijali Jána Nováka za čestného člena

Na v poradí 62. valnom zhromaždení SOŠV bolo v programe aj Odovzdanie výročných ocenení za rok 2021 a vyznamenaní SOŠV.
Za čestných členov SOŠV boli prijaté dve osobnosti –Ján Novák a Jozef Labuda 

JÁN NOVÁK


 
Nový čestný člen SOŠV Ján Novák (vpravo) si prevzal potvrdenie o členstve od prezidenta SOŠV Antona Siekela. 

Ján Novák, čestný člen SGF, svoje viac než polstoročné pôsobenie v športe spojil so športovou gymnastikou. Od veku 18 rokov sa v Trnave venoval trénerskej práci s dievčatami. Neskôr viedol čs. reprezentáciu junioriek aj Tréningové stredisko mládeže v Trnave.
Od roku 1990 bol predsedom slovenského a zároveň podpredsedom federálneho gymnastického zväzu. Vtedy ukončil trénerské pôsobenie a začal sa plne venovať funkcionárskej práci. Od roku 1993 až do apríla 2022 pôsobil ako predseda Slovenskej gymnastickej federácie (SGF), ktorá neskôr zastrešila všetky gymnastické odvetvia. Počas väčšiny tohto obdobia aj zastupoval federáciu v pléne SOV. V rámci SOV pôsobil aj v komisii mládeže a medzinárodnej komisii. Istý čas bol aj členom prezídia Konfederácie športových zväzov SR. Dlhé roky bol predseda Klubu gymnastických športov Slávia Trnava, aj predseda Asociácie športových klubov Slávia Trnava.
Bol hlavný organizátor viacerých významných medzinárodných gymnastických podujatí, vrátane tradičného Gym festivalu v Trnave, ako aj kongresov Medzinárodnej gymnastickej federácie a Európskej gymnastickej únie. V roku 2000 ho zvolili za člena riadiaceho orgánu svetovej gymnastiky – rady Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG). V nej pôsobil až do novembra 2021.
V roku 2011 dostal Strieborný odznak SOV, v roku 2014 Zlatý odznak SOV. V októbri oslávi sedemdesiatku.

 

Text: ĽUBOMÍR SOUČEK
Foto: ANDREJ GALICA


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu