ME v športovom aerobiku už bez Sloveniek

SPRÁVA Z MAJSTROVSTIEV EURÓPY V ŠPORTOVOM AEROBIKU
12th Aerobic Gymnastics European Championships - Pesaro 2021

VEDÚCI DELEGÁCIE: Ján Novák
TRÉNERKA: Petra Tomková
ROZHODKYŇA: Katarína Šanková
PRETEKÁRKY: Anita Lamošová, Alena Učňová, Martina Brestovská, Marcela Brestovská, Simona Sivá, Tajana Solárová, Hana Adámeková, Ela Farkašová, Lucia Kanožayová
ČLENKA TECHNICKEJ KOMISIE: Oľga Kyselovičová (mimo výpravy)
TRÉNERKA: Natália Solárová (mimo výpravy)

12. ME juniorov a seniorov v športovom aerobiku (ŠA) sa konali v Taliansku, s meste Pesaro. Slovenská výprava cestovala rozdelene na dve časti v jeden deň. Jedná časť výpravy cestovala autom (p. prezident Novák ako vedúci delegácie, medzinárodná rozhodkyňa Katarína Šanková, pretekárky Farkašová a Sivá). Druhá časť cestovala letecky (trénerka Tomková a pretekárky Lamošová, Učňová, Brestovské, Solárová a Adámeková). Spolu so slovenskou výpravou vycestovala aj trénerka klubu KŠA Nitra, Natália Solárová, ktorá bola prínosná pre celý tím.

Deň príchodu bol venovaný aklimatizácii a akreditácii krajín. V druhý a tretí deň boli organizované tréningy v pretekárskej hale. K finálnym tréningom pred súťažou pristupovali pretekárky zodpovedne. Na pretekársku halu sa im podarilo adekvátne aklimatizovať. Bohužiaľ, počas prvého tréningu v Pesare, sa zranila pretekárka Marcela Brestovská. Po dopade zo zdvíhania dopadla síce na vystretú ruku, no pod zlým uhlom a natiahla si šľachy v lakťovom kĺbe. Aj keď nedošlo k vážnejšiemu zraneniu, Marcela nebola schopná o dva dni po úraze odcvičiť súťažnú zostavu – trio. Na miesto zranenej Marcely Brestovskej bola na ME privolaná Lucia Kanožayová. Lucia pricestovala následne ďalší deň a zodpovedne sa postavila do role pretekárky v triu.

Prvý súťažný deň patril naším seniorským individuálnym zostavám a juniorskej trojici. Ako prvé súťažili spoločne tri juniorky, pre ktoré to bola premiéra na podujatí ME. Napriek tomu, že boli na súťažnej ploche ako nováčikovia, odcvičili zostavu na dobrej úrovni, no evidovali sme na ich výkone detaily, ktoré robia rozdiely medzi dobrými pretekárkami a elitou. Po ich predvedenom výkone s jedným neuznaným cvičebným tvarom obťažnosti (CT), nás ale negatívne prekvapilo výsledné hodnotenie, ktoré bolo výrazne nižšie ako sme očakávali.

Hneď po trojici štartovala seniorka Alena Učňová, ktorá po choreografickej stránke zašla veľmi peknú zostavu. Alena ale nezašla prvky v plnej obťažnosti ako plánovala a bohužiaľ jej nebola uznaná ani plná obťažnosť. V prvý súťažný deň pretekala aj naša Anita Lamošová. Pred výkonom bola sústredená a odhodlaná bojovať. Presne tak pôsobilo aj jej vystúpenie, umelecky bola presvedčivá a CT predvádzala s adekvátnou technikou. Bohužiaľ malé zaváhanie v jednom CT, jej stiahlo desatiny z výslednej známky. Po súťažnom výkone sme boli spokojní, pretože Anita potvrdila úroveň vyspelej pretekárky. 

Druhý súťažný deň pretekali naše juniorské jednotlivkyne, ktoré mali taktiež premiéru na ME a seniorské trio. Juniorka Simona Sivá sa pekne vysporiadala s tlakom veľkej súťaže a zašla veľmi dobrú zostavu, dokonca s plnou obťažnosťou. Simona je juniorkou prvý rok, a preto v nej vidíme aj potenciál. Tajana Solárová sa dopustila pádu v jednom CT, ale aj napriek chybe bojovala ďalej. Chýb v zostave si bola vedomá, no berieme to ako prvú skúsenosť na ME, ktorá ju určite posunie ďalej. Seniorská trojica štartovala s náhradníčkou Luciou Kanožayovou. Lucia nestihla organizované rozcvičenia na súťažnej ploche, čo znamenalo, že sa spoločne na pódiu ocitli prvý krát na súťaži. Dievčatá napriek všetkému odcvičili synchrónnu zostavu, nebol im však uznaný jeden CT. 

Veľmi príjemne a motivujúco pôsobili následné chvály od rozhodkýň a trénerov z iných krajín. Pozitívne na nich vplývali súťažné výkony dievčat a potvrdzovali naše slová, že dievčatá majú predpoklady k zlepšovaniu a kvalitnej reprezentácii Slovenska.

Petra Tomková, reprezentačná trénerka na ME

Správa vedúceho výpravy

Foto z pretekov: Rainer Fleck



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu