13. MIESTO DRUŽSTVA JUNIORIEK NA ME V MNÍCHOVE

Juniorský tím: Lucia Dobrocká, Sofia Alex Baňovičová a Ema Bažíková sa po necelých 3 týždňoch od EYOF-U opäť úspešne predstavilo na vrcholnom gymnastickom podujatí. 

V súťaži družstiev získali naše juniorky v plnej európskej konkurencii 13. miesto (131,797 boda).

Súťaž družstiev junioriek kopíruje model súťaže senioriek, kedy nastúpiť do súťaže môže 5 gymnastiek v tíme. Na každom náradí cvičia 4 gymnastky a do poradia sa započítavajú 3 najlepšie známky. Naše juniorky opäť ukázali svoju bojovnosť, keď nastúpili v najnižšom možnom počte a teda každá jedna známka sa im počítala do hodnotenia. Priestor na opravu chýb nemali. Posilnené úspechom z Banskej Bystrice predviedli všetky tri pretekárky vyrovnané výkony, čo im zabezpečilo skvelé 13. miesto v súťaži družstiev.

Lucia Dobrocká zažiarila na preskoku, keď jej účasť vo finále ušla o 0,034 bodu a je prvou rezervou v nedeľnej finálovej súťaži. Po skončení druhej subdivízie dlho figurovala na 6. mieste a 11 pretekárok bolo ešte pripravených bojovať o miestenku vo finále. Súťaž bola napínavá až do konca, kedy pred posledným skokom Azejbajdžanky Teymurovej bola Lucia stále na postupovom 8. mieste. Teymurova potvrdila svoj výkon z EYOF-u, kde sa taktiež dostala do finále a v kvalifkácii skončila na 7. mieste. Lucia Dobrocká si tak zatiaľ na preskoku zapíše 9. miesto a 12,649 boda a bude čakať do nedele. V prípade odstúpenie ktorejkoľvek z ôsmych pretekárok, by nastupovala vo finále preskoku na majstrovstvách Európy. 

V hodnotení viacboja sa Lucia umiestnila na 21. mieste s celkovým počtom bodov 47,266. Víťazkou sa stala rovnako ako na EYOF-e Helen Kevric (GER).

Sofia Alex Baňovičová sa vo viacboji umiestnila na 58. mieste s počtom bodov 42,632.

Ema Bažíková skončila na 64. mieste s počtom bodov 41,899. Na preskoku si zapíše celkové 24. miesto. 

 

Katarína Krekáňová, trénerka 

"Druhý vrchol našich junioriek v trojčlennom družstve máme za sebou. 13. miesto je fantastický výsledok. 

Lucia Dobrocká mala super preskok, skočila ho výborne. Hodnotí sa prísne. Škoda bradiel, veľmi nás to mrzí, lebo spadla s ľahkého prvku. Jeden pád počas štvorboja je prípustný. Únava prichádza, dosť boli psychicky unavené po EYOF-E druhé veľké preteky po sebe, ak vydrží Lucia cvičiť, rastie nám výborná gymnastka.

Sofia podala ďaleko lepší výkon ako na EYOF-e, jej výkonnosť graduje. Škoda, že spadla na kladine, do prvého pádu išla zostavu výborne.

Na Eme je najviac cítiť únavu. Dve vrcholné podujatia po sebe v takom krátkom čase sú pre juniorky náročné, ale napriek tomu Ema zabojovala, zacvičila vyrovnané zostavy a ja vďaka tomu skončil tím na výbornom 13. mieste. Ja som veľmi spokojná s ich výkonmi. 

Dievčatá sa ďalej predstavia na Majstrovstvách Slovenska v septembri v Trnave a ďalej ich bude čakať už len nácvik nových cičebných tvarov, aby boli pripravené budúci rok do kategórie senioriek. 

Budúci rok idú 3 najlepšie seniorky bojovať o miestenky na OH do Paríža. Kvalifikácia na OH bude na MS v októbri 2023 v Belgicku."

Sofia Baňovičová

"Cítim sa po pretekoch dobre. S preskokom a prostnými som spokojná, škoda chyby na bradlách, tá naozaj nemusela byť. Na kladine som spadla dvakrát, s ňou nie som spokojná. Ale celkovo sa mi cvičilo dobre a teším sa z nášho umiestnenia v tímovej súťaži."

Lucia Dobrocká

„Cvičilo sa mi dobre, ale mrzí ma, že som pokazila bradlá. Som rada, že sa mi podarilo skočiť pekný vrut a aj druhý skok, premet salto a aj keď sa asi nedostanem do finále, teší ma dobrý výsledok. Dnes som mala menšiu trému, ako na EYOF-e, všetkým nám pomohlo, že sme pretekali vo veľkej hale už predtým a celkovo bola nálada v družstve uvoľnenejšia a boli sme už viac zohraté. Teraz ma čaká oddych a zaslúžená dovolenka a v septembri Majstrovstvá Slovenska v Trnave.“

Seniorky aj juniorky majú svoje vystúpenia na ME v Mníchove za sebou. S napätím budeme očakávať, či niektorá pretekárka z preskoku neodhlási, v tom prípade sa Lucia Dobrocká predstaví vo finále preskoku v nedeľu, 14.8., od 10:00.

 

Kompletné výsledky

 

Foto: Filippo Tomasi

 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu