Zlato na OH vo finále viacboja mužov ostáva doma

Z Tokia hodnotí finále viacboja mužov medzinárodný rozhodca Ľuboš Rupčík:

"Druhými finálovými pretekmi mužov bolo finále jednotlivcov vo viacboji. Tak ako platilo vo finále družstiev, tak aj vo viacboji boli najväčšími favoritmi na medaile pretekári Ruska, Číny a Japonska.  A opäť to bolo naozaj veľmi dramatické až do samého konca.

Tak ako som písal v predchádzajúcom príspevku, že rozhodovať sa bude na hrazde sa potvrdilo, pretože štyria pretekári nastupovali na posledné náradie s veľmi malými odstupmi. Všetci štyria predviedli veľmi čisté a obťažné zostavy. Veľmi dramatické to bolo po odcvičení čínskeho pretekára Routenga, ktorý atakoval zlatú medailu. Avšak po odcvičení vo veľkej eufórii a pod tlakom emócii po naozaj veľmi čistej zostave sa začal radovať priamo na pódiu, pričom zabudol na „pozdravenie“ rozhodcov. Za túto chybu sme mu museli udeliť neutrálnu zrážku 0,3b., čím dal možnosť na zisk zlata Nagornemu a Hashimotovi. Nagornyi nakoniec čínskeho pretekára nepredstihol. Hashimoto potreboval na zisk zlata známku 14,401b. Nakoniec získal 14,933 a stal sa najmladším víťazom viacboja v histórii.

Kvalitu pretekov zobrazuje aj fakt, že pretekári na prvých 10tich miestach skoro vôbec nechybovali. Cvičili na hranici možností. Výrazný úspech zaznamenal mladý iba 17 ročný ukrajinský gymnasta Ilya Kovtun, ktorý obsadil 11 miesto.

Za úspech treba považovať aj výsledok pretekára z Turecka Adema Asila, ktorý obsadil 17 miesto pričom spadol na kruhoch a bradlách. Nebyť týchto pádov tak by atakoval 7 miesto.   

Teraz máme dva dni voľno, ktoré strávime zavretí na hoteli, lebo budú prebiehať súťaže v skokoch na trampolíne. Potom nás čakajú tri finálové dni s vyvrcholením na hradze."

Kompletné výsledky z finále viacboja

Foto: FIG



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu