Ján Novák v sobotu po 32 rokoch skončí na čele slovenskej gymnastiky

 

 

Žiadny predstaviteľ slovenskej gymnastiky – či už športovej, alebo celej gymnastiky – sa v medzinárodných štruktúrach nepresadil výraznejšie, než Ján Novák, ktorý teraz v sobotu po 32 rokoch skončí v pozícii prezidenta Slovenskej gymnastickej federácie. Významným funkcionárskym a organizátorským pôsobením najprv doma a potom aj na európskej i svetovej scéne nadviazal na úspešné trénerské roky, ktoré prežil ako tréner dievčat v Trnave, aj pri československej juniorskej reprezentácii.


Ján Novák prišiel na svet 17. októbra 1952 v Trnave, takže v tomto roka oslávi sedemdesiatku. V gymnastike sa ako tréneri významne angažovali jeho obaja rodičia Ján a Helena Novákovci. V roku 1953 títo bývalí cvičenci Sokola založili Gymnastický oddiel (GO) Slávie Trnava. Ján Novák starší sa na celých desať rokov stal jeho predsedom. Okrem toho bol riaditeľom Športovej školy dorastu. Bolo prirodzené, že k obľúbenému športu rodičov už ako mladík inklinoval aj ich syn.

Vo veku 18 rokov sa v roku 1970 Ján Novák začal venovať trénerskej práci s dievčatami. Následne absolvoval Fakultu telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Po jej skončení pôsobil deväť rokov ako učiteľ na strednej ekonomickej škole v Trnave. Popri zamestnaní sa venoval trénerstvu.

V roku 1976 nastúpil po svojom otcovi ako tréner dievčat v GO Slávia Trnava. Spočiatku sa venoval žiačkam, neskôr juniorkam. V rokoch 1981 - 1983 viedol československú reprezentáciu junioriek. V roku 1985 sa stal profesionálnym trénerom a vedúcim Tréningového strediska mládeže v Trnave.

V roku 1988 bol Ján Novák zvolený za podpredsedu slovenského zväzu športovej gymnastiky (oficiálne to bol Výbor zväzu športovej gymnastiky Slovenského ústredného výboru Československého zväzu telesnej výchovy – VZŠG SÚV ČSZTV). O dva roky neskôr sa stal jeho predsedom a zároveň podpredsedom federálneho zväzu. Následne ukončil trénerské pôsobenie a začal sa plne venovať funkcionárskej práci.

Po rozdelení Československa od roku 1993 Ján Novák pokračoval ako predseda novovzniknutej Slovenskej gymnastickej federácie (SGF), na čele ktorej stojí až do tejto soboty, keď sa na zväzovej konferencii už nebude uchádzať o znovuzvolenie. Slovenskú gymnastiku (najprv len športovú, ale po pričlenení zväzov ďalších odvetví celý šport) teda viedol dlhých 32 rokov. Väčšinu tohto obdobia aj zastupoval Slovenskú gymnastickú federáciu v pléne Slovenského olympijského výboru (SOV). V rámci SOV pôsobil aj v komisii mládeže a medzinárodnej komisii. Istý čas bol aj členom prezídia Konfederácie športových zväzov SR.

Pod vedením Jána Nováka SGF organizovala viacero významných medzinárodných podujatí. Prvými boli v roku 1998 kongres Európskej gymnastickej únie (UEG) v Bratislave a medzinárodný kurz trénerov aerobiku v Trenčianskych Tepliciach.

V roku 2000 na kongrese v Marrakéši Jana Nováka zvolili za člena riadiaceho orgánu svetovej gymnastiky – rady Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG). V nej pôsobil až do novembra 2021. Počas tohto obdobia sa na Slovensku uskutočnili kongresy FIG (v roku 2010 vo Vysokých Tatrách) aj UEG (v roku 2015 v Bratislave) a množstvo interkontinentálnych trénerských kurzov v rôznych odvetviach gymnastiky.


Predsedom Klubu gymnastických športov (KGŠ) Slávia Trnava Ján Novák stal v roku 1984. V rokoch 1996 – 1999 a 2002 – 2003 bol aj predseda Asociácie športových klubov (AŠK) Slávia Trnava. Dlhodobo podieľal na organizovaní množstva významných gymnastických podujatí v Trnave. Medzi ne od roku 1969 každoročne patril Pohár starobylej Trnavy, ktorý ako pohárovú súťaž žiačok založil Ján Novák starší spoločne s Júliusom Benkom. Trnava od toho istého roku pravidelne hostievala majstrovstvá Slovenska žiačok, dorasteniek či žien, viackrát aj majstrovstvá ČSSR.

Od roku 1973 sa tréningy gymnastiek odohrávali v špecializovanej telocvični v mestskej hale Družba. V roku 1976 tam začalo pôsobiť Tréningové stredisko mládeže, v ktorom Ján Novák neskôr pôsobil ako tréner aj vedúci. Priestory haly umožňovali usporiadať aj väčšie súťaže, napríklad majstrovstvá ČSSR mužov aj žien v rokoch 1980 a 1988.


Mesto okrem toho bolo hostiteľom viacerých medzištátnych stretnutí a medzinárodných podujatí. Ján Novák bol vždy medzi hlavnými organizátormi týchto podujatí. Zvyčajne viedol organizačný výbor. Medzi gymnastickými „top“ podujatiami v Trnave vynikla skvele obsadená juniorská súťaž Družba v roku 1984. Zúčastnili sa na nej aj budúci olympijskí víťazi Svetlana Boginská, Daniela Silivasová, Aurelia Dobreová, Valerij Ľukin a Andreas Wecker.


Od roku 1988 sa v Trnave každoročne koná Gym Festival, ktorý je tradične najkvalitnejšie obsadeným gymnastickým podujatím na Slovensku. Jeho „dušou“ je Ján Novák. Na Gym Festivale sa doteraz zúčastnili gymnastky z 26 krajín. V roku 2012 sa mimoriadnym hosťom tohto podujatia na pozvanie Jána Nováka stala sedemnásobná olympijská víťazka v športovej gymnastike a najúspešnejšia športovkyňa v histórii bývalého Československa Věra Čáslavská, ktorá v tom čase oslavovala 70. narodeniny. Odvtedy nesie gymnastická telocvičňa jej meno.


Zásluhou viacerých kvalitných trénerov a tréneriek, medzi ktorými boli aj odborníci zo zahraničia, angažovaní klubom, v Trnave vyrástli mnohé pretekárky s účasťou na vrcholných podujatiach. Medzi nimi v športovej gymnastike vynikla dvojnásobná olympionička Zuzana Sekerová (na ME 2004 v Amsterdame šiesta na kladine), olympionička Mária Homolová, ďalšie účastníčky svetových či európskych šampionátov Eva Ševcová, Dobroslava Lehotská, Petra Mudráková, Michaela Sláviková, Natália Paulíčková, Elena Ušáková, v športovom aerobiku zase Anna Dúdiková, Gabriela Malinová, Svetlana Lazareva či Natália Fagová.

Počas Novákovho pôsobenia na čele SGF v septembri 2020 v Malinove otvorili prvé tréningové centrum pre komplexnú gymnastickú prípravu na Slovensku, spájajúce tréningové možnosti s ubytovaním športovcov. V centre vznikli kvalitné podmienky na tréning modernej gymnastiky, športového aerobiku i parkouru. Ešte pred ukončením pôsobenia vo funkcii prezidenta SGF rozbehol aj snahy na utvorenie Národného gymnastického centra v Bratislave.


Ján Novák zanechal v slovenskej gymnastike významnú a výraznú funkcionársku i trénerskú stopu, ktorá nesie aj medzinárodný rozmer. Po 32 rokoch pôsobenia na čele našej gymnastiky určite nebude ľahké ho nahradiť.

 

Text: Ľubomí Souček


 



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu