Hodnotenie MS vedúcim výpravy

Jubilejné 50. Majstrovstvá sveta v športovej gymnastike mužov a žien sa konali za prísnych podmienok v japonskom miliónovom meste Kitakyushu. Japonsko je v tomto čase uzatvorené pre cudzincov, vláda povolila konanie šampionátu len za podmienok veľmi obmedzeného pohybu účastníkov a prakticky za stáleho denného sledovania cez aplikácie a sústavného testovania. Napriek týmto obmedzeniam treba povedať, že MS boli zorganizované po všetkých stránkach veľmi dobre, hlavne čo sa týka tréningových a súťažných podmienok.

Šampionátu sa napriek celosvetovej pandémii zúčastnilo 56 štátov. V súťaži mužov 54 štátov bez účasti Slovenska a Luxemburska, v súťaži žien 44 štátov, kde zo silnejších štátov chýbali pretekárky Belgicka, Bieloruska a Španielska.

Slovensko reprezentovali 3 pretekárky: Barbora Mokošová a dve mladé pretekárky Elena Ušáková a Sára Surmanová. Elena Ušáková bola dodatočne nominovaná po zrušení účasti Radky Kalamárovej.
Výpravu ďalej tvorili: Ján Novák – vedúci výpravy (úhrada z diplomacie), Monika Šišková – technická vedúca, Martin Zvalo – tréner, Rastislav Petrila – fyzioterapeut a rozhodkyňa Zuzana Galátová.

Prvý týždeň naše pretekárky trénovali spoločne s Ruskom a Kóreou. Zvlášť pre mladé pretekárky to bol silný zážitok a zároveň motivácia v tréningu. Počas tréningov bol vidieť výrazný posun vo výkonnosti všetkých pretekárok. Žiaľ, mladé pretekárky neuniesli v súťaži tlak, ktorý je v takýchto prípadoch pochopiteľný. Veríme, že získané skúsenosti budú pre dievčatá veľkou motiváciou v tréningu a v príprave na budúcoročné ME a MS, kde sekcia žien plánuje účasť družstiev. Barbora Mokošová splnila naše očakávania a odviedla na oboch náradiach kvalitný výkon. Na bradlách jej výkon stačil na výborné 17. miesto.  

Vysoko si cením prístup všetkých členov výpravy počas celého pobytu na MS k plneniu si svojich povinností a k vytvoreniu veľmi dobrej atmosféry vo výprave. 

Počas MS sme absolvovali viacero rokovaní, napr. s prezidentom FIG Morim Watanabem, novým prezidentom japonskej gymnastiky Tadashi Fujitom, prezidentkou USA Gymnastics  Li Li Leung a s ďalšími funkcionármi FIG a národných federácií.

Ján Novák, vedúci výpravy
 



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu