HISTORICKÝ MÍĽNIK PRE SKOKY NA TRAMPOLÍNE NA SLOVENSKU

1. ROČNÍK VEĽKEJ CENY KOŠÍC 

Po dlhých 39 rokoch sa na Slovensko, vrátili preteky v skokoch na olympijskej trampolíne. Hlavným organizátorom je klub Trampolíny Košice, jediný klub, kde sa na Slovensku momentálne trénujú skoky na trampolíne.

V sobotu, 12.11. 2022 sa v telocvični ZŠ M. Lechkého uskutočnil 1. ročník Veľkej ceny Košíc. Súťaže sa zúčastnilo 31 pretekárov z piatich klubov zo Čiech a Slovenska. Jediný slovenský klub skokanov na trampolíne reprezentovalo 10 pretekárov od najmladších 6 ročných skokanov, po kategóriu žien a mužov.

Medzi najmladšími pretekármi sa predstavilii domáci: Michael Paška (2016), Tobiáš Rybár (2015) a Mária Kandráčová (2014). Všetci svoje prvé preteky zvládli bez zaváhania.

Výsledky starších pretekárov Trampolíny Košice:

R2 dievčatá:

  1. Júlia Kandráčová
  2. Miriam Sitková 

R3 dievčatá: 

  1. Sofia Theiszová 

R3 chlapci: 

  1. Luco Laky (Trampolíny Liberec)
  2. Dominik Šimiček (Trampolíny Košice)
  3. David Patava (Trampolíny Liberec)

D1 dievčatá:

  1. Kristína Kusnyírová (Trampolíny Košice)
  2. Anna Plášilová (Trampolíny Liberec)
  3. Laura Šilhánková (Trampolíny Liberec)
  4. Lea Kusnyírová (Trampolíny Košice)

Ženy B:

  1. Nikola Dvořáková (TJ Sokol Žiškov I)
  2. Tamara Ustohalová (Trampolíny Košice)
  3. Denisa Sojková (Trampolíny Liberec)

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY

Súťaži predchádzal v sobotu dopoludnia aj tréningový workshop, ktorý pokračoval v nedeľu, aby všetci zúčastnení pretekári efektívne využili čas svojho pobytu na Slovensku a predali si cenné tréningové skúsenosti.

Miroslav Parnai: „Malé deti zažili svoju prvú súťaž, som rád, že sa popasovali so súťažným stresom. Kristína Kusnyírová zaskákala najlepšie ako vedela a bolo z toho prvé miesto. Tamara spravila chybu vo voľnej zostave v kvalifikácii, ale vo finále už skákala bez chyby. Avšak do lepších hodnotení jej chýba vyššia obtiažnosť zostáv.

S Tamarou Ustohalovou sa chystáme ešte tento rok do Čiech na workshop Double Mini Trampolín, ktorý bude zakončený tiež pretekmi. Je to nový šport, ktorý sa v Čechách rozbieha a chceli by sme hneď chytiť tento nový vietor a rozbehnúť Double Mini Trampolíny aj na Slovensku. Keďže na skoky na olympijskej trampolíne sú ptrebné telocvične s vysokými stropmi, ktorých je u nás málo, práve disciplína Double Mini by mohla byť cesta k zvyšovaniu členskej základne.“

Dnes bola úroveň veľmi vysoká, hoci chýbali najlepší českí pretekári, ktorí sa chystajú na Majstrovstvá sveta (kt. sa budú konať 16.-19.11. v Sofii (BUL)), ale aj keby prišli, nemohli by skákať svoje maximum, kvôli obmedzenej výške stropu.

Nápad zorganizovať preteky v skokoch na trampolíne vznikol spolu s mojim českým kolegom z Liberca, Mirom Partmanom. On navrhol, aby sme zorganizovali prvé preteky v skokoch na trampolíne na Slovensku. Tento nápad zrel asi 1,5 roka.

Plány do budúcna: Zvyšovať obtiažnosť zostáv, absolvovať všetky preteky Českého pohára v skokoch na trampolíne a najbližsím vrcholom by bolo zúčastniť sa 50. ročníka Medzinárodných pretekov priateľstva v Jablonci nad Nisou. Musíme dotrénovať ešte niektoré skoky, aby sme získali požadovanú obtiažnosť na danú súťaž.

Blahoželáme všetkým pretekárkam a pretekárom k ich výkonom a ďakujeme hlavným usporiadateľom Mirovi Parnaiovi a Mirovi Partmanovi z Liberca, že sa podujali vzkriesiť tento dymanický olympijský šport na Slovensku. 

Tešíme sa na ďalšie úspešné preteky!

SPRÁVA DELEGÁTA

Za foto ďakujeme: Peter Lázár

 

 

 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu