Grand Prix Marbella - moderná gymnastika

   Počas víkendu 25.-27. marca 2022 sa naše reprezentantky v modernej gymnastike jednotlivcov zúčastnili Grand Prix v španielskej Marbelle. Juniorky Liliana Manová, Tereza Šaranová a seniorka Michaela Žatková si porovnali schopnosti na svetovej úrovni. Podujatie bolo jedným z prvých v roku, na ktorých sme mali možnosť medzinárodnej konfrontácie. 
Dievčatá na Grand Prix trénersky viedla Dominika Selecká a ako medzinárodná rozhodkyňa zastupovala Slovensko Ivana Motolíková. 

   Ako prvá sa už v sobotu predstavila v súťaži jednotlivcov seniorka, Michaela Žatková. U Mišky treba vyzdvihnúť jej najvyššiu známku 25,150 bodov zo štvorboja za zostavu s loptou, ktorá stačila na jedenáste miesto z dvadsaťjeden pretekárok v konkurencii šestnástich krajín. Na finále jej chýbalo len 1,25 boda. Dvadsaťpäť bodovú hranicu pokorila aj v cvičení s kužeľami, kde jej známka 25,050 b stačila na 14. miesto. Určite je to skvelý výsledok v ceste za úspechom.
   O niečo slabšie výkony predviedla tentokrát v zostavách s obručou 23,450 b a so stuhou 22,900 b. Veríme, že drobné nedostatky v príprave na ME Miška ešte doladí. 
   Celkovo, so súčtom 96,550 bodov, sa naša seniorska reprezentantka z TJ Sokol Bratislava Vinohrady, vedená trénerkou Dominikou Seleckou v dvadsaťjeden člennom súťažnom poli umiestnila na štrnástom mieste.  
   
    O krátke zhodnotenie vystúpenia našich reprezentantiek na Grand Prix sme požiadali medzinárodnú rozhodkyňu, Ivanu Motolíkovú, ktorá mala možnosť vidieť dievčatá priamo v Marbelle. 
    Ivana Motolíková : "Miška Žatková svojim druhým štartom v sérii Grand Prix v tomto roku príjemne prekvapila a získala do hodnotenia Grand Prix prvé body za 11. miesto v cvičení s loptou. Pri neúčasti ruských, bieloruských a ukrajinských gymnastiek je štartové pole viac menej vyrovnané a Miška získava cenné skúsenosti v kategórii senioriek." 

    Pridala aj hodnotenie junioriek z klubu TJ Slávia STU Bratislava : "Liliana Manová a Tereza Šaranová sa predviedli každá iba v dvoch zostavách. Lili cestovala na súťaž so zdravotným problémom, ktorý sa prejavil na poslednom domácom tréningu a nemohla do zostáv zaradiť všetky náročné prvky, čo sa prejavilo aj na bodovom hodnotení. Medzi dvadsiatkou súťažiacich nás teší jej ôsme miesto v cvičení s obručou. 
    Terezka Šaranová na prvom medzinárodnom štarte v tomto roku vystúpila nervózne. V prvom cvičení so stuhou urobila viacero chýb. V cvičení s kužeľami už cvičila suverénnejšie a získala jedenáste miesto."

    Všetky dievčatá teraz čaká ďalšia časť prípravy na ME. No bez súťaží na medzinárodnej úrovni sa skúsenosti, sebavedomie a istota v cvičení získavajú len veľmi ťažko. 

    Výsledky z Marbelly sú jasným svetielkom na konci tunela, vedúceho na Majstrovstvá Európy a my všetkým dievčatám i trénerkám želáme veľa elánu a zdravia do ďalšej prípravy v ceste za vytúženým cieľom.  

    Na záver chceme uviesť, že všetky tri dievčatá, ktoré vystúpili na Grand Prix v Marbelle, reprezentovali Slovensko ako pretekárky svojich klubov. Sekcia modernej gymnastiky SGF zabezpečila k podujatiu účasť medzinárodnej rozhodkyne. A my len dodávame, že na každom medzinárodnom podujatí, aj tejto úrovne, okrem reprezentácie majú takýmto spôsobom otvorené dvere k účasti aj všetky slovenské kluby modernej gymnastiky.   

Nižšie dokladáme výsledky z Grand Prix Marbella 2022 : 

Výsledky Kvalifikácia RGI  

Výsledky Seniorky RGI

Výsledky Juniorky RGI 

Vo fotogalérii foto : Ulrich Faßbender
   


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu