GRAND PRIX BRNO Tart Cup 2022

Počas druhého októbrového víkendu sa naše pretekárky zúčastnili tradičnej medzinárodnej súťaže v modernej gymnastike Grand Prix Brno Tart Cup 2022. Medzi seniorkami nás reprezentovala Michaela Žatková (TJ Sokol I. Vinohrady Bratislava), v juniorkách sa predstavila Laura Fučelová (KMG Tanja Martin), ktorá toho času trénuje s trénerkou Ľubov Kilianovou v Nitre. Ďalšie naše prihlásené juniorky, Liliana Manová, či Tereza Šaranová neštartovali kvôlii chorobe. Za klub ŠK ŠOG Nitra nastúpila aj Viktoria Nesterova.

Výsledky:

Michaela Žatková - viacboj 14. miesto - (obruč - 11.m., lopta - 16. m., kužele - 16. m., stuha - 9. m.)

Laura Fučelová - viacboj 11. miesto - (obruč finále 7. m., lopta - 19. m., kužele - 10.m., stuha finále - 5. m.)

Výsledky Brno Grand Prix 2022

Výsledky Tart Cup 2022

Zhodnotenie súťaže pripravila medzinárodná rozhodkyňa Ivana Motolíková

"Finále Grand Prix v modernej gymnastike, ktoré sa konalo uplynulý víkend v Brne bolo jedným z vrcholov sezóny 2022. Po ME v Tel Avive, MS v Sofii vyvrcholila táto séria súťaží práve u našich susedov v Českej republike.

Organizátori súťaží Grand Prix sa počas roka stretávali s množstvom problémov a to najmä finančná náročnosť pri organizácií takýchto súťaží, vojna na Ukrajine, dopad Covidu...preto sa nakoniec podarilo zorganizovať súťaže len v Moskve (RUS), v Taline (EST), Marbelle (ESP) a nakoniec v Brne (CZE). Tradiční organizátori, ale aj noví záujemcovia odstúpili (Holon - ISR, Kyjev - UKR, Thiais - FRA, Sofia / Burgas - BUL).

Slovenská gymnastka Michaela Žatková získavala skúsenosti v seniorskej kategórii počas celého roka a podarilo sa nám zabezpečiť jej účasť na súťažiach v Moskve, Marbelle aj Brne. V Moskve vystupovala po prvýkrát medzi seniorkami, v Marbelle získala prvé body za 11. miesto v jednej zostave s loptou. Cez víkend opäť bodovala v zostave s obručou a stuhou. Určite je to pre ňu dobré a bude to prínosom pre jej ďalšiu športovú kariéru. 

Po MS v Sofii zvolili viaceré gymnastky oddych, regeneráciu a prípravu na ďalšiu sezónu, takže v Brne sa z tých svetových gymnastiek predstavila iba slovinská reprezentantka s ruskými koreňmi Ekaterina Vedeneeva, ktorá ovládla tak sobotňajšiu kvalifikáciu ako aj všetky štyri nedeľné finále a jednoznačne predčila svoje mladé súperky čistotou predvedenia technických prvkov beznáčinia, zaujímavými choreografiami a precíteným prejavom.

Práve na tomto ešte musia slovenské moderné gymnastky popracovať, aby mohli pri súťažiach konkurovať tým najlepším.

Popri súťaži Grand Prix v seniorskej kategórii, usporiadal klub SK Tart Brno aj súťaž pre juniorky. Bola to skvelá príležitosť ukázať sa v konkurencii viac ako 30 gymnastiek. Bohužiaľ zdravotné problémy nedovolili štartovať viacerým slovenským reprezentantkám a preto sa v súťaži predstavila len Laura Fučelová, ktorá si v dvoch zostavách s obručou a stuhou pri bezchybnom predvedení zabezpečila účasť vo finále. Klub ŠK ŠOG Nitra reprezentovala Viktoria Nesterova. V tejto súťaži sa predstavili aj medailistky z MEJ v Tel Avive talianska reprezentantka  Tara Dragas, izraelka Rona Lian a nemka Lada Pusch.

Všetky naše jednotlivkyne, členky reprezentačného družstva, čaká tento rok ešte jeden medzinárodný štart na súťaži FIG v slovinskej Ljubljane v termíne 11. - 13.novembra 2022. Všetkým gymnastkám držíme palce nielen na súťažiach, ale aj v ďalšej príprave na významné medzinárodné podujatia."

 

Ďievčatám blahoželáme k výsledkom a ďakujeme za reprezentáciu!

 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu