EMÓCIAMI NABITÝ ŠTADIÓN V BANSKEJ BYSTRICI

Emócie z najväčšieho gymnastického podujatia organizovaného na Slovensku pomaly doznievajú, ale radi si ich budeme stále pripomínať. Prinášame vám preto ešte dojmy našich pretekárov a trénerov bezprostredne po skončení ich pretekov.

(Nahrávané tesne po skončení kvalifikácie dievčat, kde Lucia Dobrocká skončila na 9. mieste, Sofia Alex Baňovičová 56. miesto, Ema Bažíková 57. miesto. Družstvo skončilo na 9. mieste. Pripomenieme aj výsledky chlapcov. Oliver Kasala 30. miesto, Peter Vidricko 54. miesto. Chlapci sa ako družstvo umiestnili na 21. mieste.)

 

Dievčatá, ako sa vám cvičilo, aká bola atmosféra?

Ema Bažíková (ŠK UMB Banská Bystrica)

"Cvičilo sa mi výborne. Atmosféra bola super, oplatilo sa drieť. Výkony mohli byť aj lepšie, ale som spokojná. Najviac ma potešil preskok, ale aj kladina. Zo začiatku sme sa zľakli toho fandenia. Na prvom náradí sme boli všetky nervózne, ale potom to už išlo super."

 

Sofia Alex Baňovičová (Slávia Gymnastické centrum Bratislava)

„Bradlá boli také..., že všetci začali kričať, tak to bolo nervózne. Pomaly na ne nevidela, ako hľadisko burácalo. Ale potom to už opadlo. Kladina lepšie, ale nemám všetky prvky natrénované tak, ako by som si predstavovala, kvôli zranenému chrbátu. Prostné veľmi dobre, to som spokojná a na preskoku som zmenila skok, tiež kvôli chrbátu, ale myslím, že to bolo dobré rozhodnutie.

Veľký nezvyk, že tu bolo toľko ľudí a hluku, ale neskôr nás to už vyburcovalo.“

 

Lucia Dobrocká (KGŠ Detva)

„Cvičilo sa mi super, bolo to perfektné, perfektná atmosféra. Najviac som spokojná so svojím cvičením na bradlách a tiež na preskoku.

Obidvaja sme cvičili výborne s Oliverom, tak si myslím, že sa do tej párovej súťaže dostanene.“ (v tomto momente, sme ešte nevedeli výsledky kvalifikácie mix párov)

 

Katarína Krekáňová, trénerka dievčat, KŠG Detva

Aké máte teraz pocity?

„Pocity sú... (výdych)... na to, že som absolvovala dve olympiády ako trénerka, tak toto predčilo absolútne všetko. Som rada, že som sa mohla zúčastniť ako trénerka a ešte šťastnejšia som, že pri tom mohla byť aj moja zverenkyňa, z nášho klubu. Pretože to, čo tu vyvtvorili fanúšikovia, bolo niečo neuveriteľné. Ešte sme nezažili takýto fan club, musím sa naozaj všetkým poďakovať. Aj keď na začiatku som mala, musím sa priznať, dilemu, či to bude v prospech dievčat, či ich to neznervózni veľmi. Ale keď som po bradlách som videla, že to z nich spadlo, celá nervozita, bola som si istá, že to zájdeme. Vedela som, že kladinu, prostné a preskok máme silné, že sa môžeme výsledkami dostať niekde vyššie, ale že až takto vysoko, tak to určite nie.

Keby mi niekto pred EYOF-om povedal, že toto konkrétne družstvo, čo vydržalo, lebo ich bolo sedem a vydržali tri, že toto družstvo, skončí do desiateho miesta, tak mu neuverím.“

 

Stano Kútik to predpokladal, že by dievčatá mohli skončiť do desiateho miesta, jemu predpoveď vyšla.

„Ja som to nepredpokladala, lebo som vedela, že bradlá máme slabšie a preto ma to veľmi pozitívne prekvapilo. Za normlánych okolností by sme Maďarky neporazili. Dnes nemali svoj deň, ale na to sa história nepýta. Dievčatá postavili latku vysoko, skončiť na EYOF-e do 10 miesta z 37 štátov, to je obrovský úspech a že Lucia skončila do 10. miesta vo viacboji, to je famózne. Tiež, že skončila ako prvá náhradníčka na bradlách, to je úžasné.“

 

Čo môžeme očakávať zajtra, v súťaži zmiešaných párov?

„Oliver a Lucia si to môžu zajtra užiť. Lucia práve zajtra nepôjde bradlá, Oliver naopak pôjde svoju silnú disciplínu, bradlá a môže ísť uvoľnený. Nehrá rolu, na akom mieste zajtra skončia, je to super, že sme tam a že máme dvoch krásnych gymnastov, na ktorých sa dá dívať.“

 

Stano Kútik, tréner dievčat, ŠK UMB Banská Bystrica

Aké máte teraz pocity?

„Som unavený, ale nesmierne štastný. Som maximálne spokojný, pretože celá príprava pre mňa znamenala pripravovať dievčatá na jednej strane, na druhej strane pripravovať organizačne celé toto podujatie. Čo sa týka pripravensti, atmosféry, výkonov chlapcov a dievčat. Som nadšený a som šťastný z tohto podujatia.“

 

Ako hodnotíte výkony našich gymnastiek?

„Vysoko hodnotíme obaja vystúpenie našich dievčat. ženská gymnastika je u nás na dobrej úrovni. Keď sa vytvoria naozaj dobré podmienky pre gymnastky, trénerov, kluby, verím, že ženská gymnastika bude nosným športov SGF.

Dievčatá dnes podali koncentrovaný výkon. Bolo cítiť dobrú atmosféru v družstve, nezľakli sa, v rozcvičovni už mali úsmev na tvári, čo sa prejavilo v samotnej súťaži. Emka so Sofkou vytvorili dobrý podporný tím pre Lucku, ktorá ukázala, že je naša veľká nádej a tak isto môžeme do budúcna počítať so Sofiou aj Emkou, ktoré mali v prípravnom období zdravotné problémy ale zodpovedným prístupom k tréningu budú v budúcom roku už dobrou posilou v kategórii žien“

 

Čo môžeme očakávať zajtra, v súťaži zmiešaných párov?

„Postúpili sme zo 14. miesta v novej súťaži - mix páry. Toto je nová súťaž a ja som hneď po súťaži povedal, že naši postúpia. Oliver aj Lucka podali ozaj dobré výkony a vedel som, že to bude stačiť na postup. Verím, že v tom finále sa ešte posunú dopredu a urobia všetkým fanúšikom radosť, ktorú ja osobne prežívam skutočne úžasne na záver mojej takej trénerskej aj organizátorskej kariéry, je to úžasné vyvrcholenie.“ (A tu sa objavila pánovi trénerovi malá slza v oku.)

 

Martin Zvalo, tréner, Slávia Gymnastické centrum Bratislava

„Sofia mala ťažkú pozíciu. Boli to jej prvé veľké preteky. Naskočila na bradlá a hala skoro spadla. Ja som stál pri nej a mne sa podlomili nohy, nebol som v stojke, ako ona. Myslím, že sa v tej stojke hneď stratila, ako začula ten hluk. Ale dostala veľmi slušnú známku, napriek tomu, že tie bradlá neboli najlepšie. Na to, že pred tri štvrte rokom skončila s gymnastikou kvôli zranenému chrbátu a teraz sa vrátila, tak je to veľmi slušné.

Za mňa veľmi milé prekvapenie, výborná atmosféra, je to skvelá propagácia gymnastiky na Slovensku, ďakujem všetkým.“

 

V každom jednom tesne po skončení pretekov prúdili vlny adrenalínu a emócie boli naozaj silné. V celom tíme, v celej hale, aj v zákulisí v kanceláriách vládla euforická atmosféra. Únava z výkonov, aj z organizačného stresu však nebola cítiť a každý chodil s úsmevom na perách. Zapamätajme si tento moment, lebo práve chvíle, ktoré sme zažívali v Banskej Bystrici sú tie, pre ktoré celý život drieme v telocvičniach. Sú to chvíle, pre ktoré milujeme náš šport.

(foto: Lukáš Jaseňák)


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu