ALENA UČŇOVÁ 12. NA MAJSTROVSTVÁCH SVETA

Pripomeňme si úspechy našich aerobičiek na MS 2022 v Portugalsku. 

Druhý deň kvalifikácie na Majstrovstvách sveta v športovom aerobiku bola na programe aj súťaž skupín (Groups). Pätica našich pretekárok Marcela a Martina Brestovské (obe VŠK FTVŠK UK Bratislava), Lujza Achimská, Kristína Puterková (obe Inter Aerobic Bratislava) a Diana Molnárová (TJ Slávia PU Prešov) vybojovala si 16,270 bodu, ktoré stačili na 17. miesto. 

Reprezentačná trénerka Petra Tomková zhodnotila ich výkon: "S dievčatami som spokojná, cvičili jednotne. Získali pekných 8 bodov za umelecký prejav, ale musíme zapracovať na obťažnosti."

Trio v zložení Marcela Brestovská, Martina Brestovská a Lucia Kanožayová (všetky z klubu VŠK FTVŠ UK Lafranconi Bratislava) obsadili v kvalifikácii 22. miesto so známkou 16,317 bodu.

Skvelý výsledok dosiahla Alena Učňová (VŠK FTVŠ UK Lafranconi Bratislava). 
Alenkine 12. miesto v súťaži jednotlivkýň je druhé najlepšie umiestnenie v športovom aerobiku v histórii Slovenska. (pozn. Doteraz najlepšie umiestnenie na majstrovstvách sveta dosiahla Barbara Vadovičová v roku 1997 – 10. miesto.)
„So svojím výkonom na Majstrovstvách sveta som bola viacmenej spokojná. Žiaľ, hodnotenie rozhodcov bolo prísne a po nezapočítaní jedného prvku obtažnosti som bola trochu sklamaná. Výsledná známka a tým pádom aj umiestnenie bolo iné, ako sme si s trénerkou predstavovali. Avšak, aj napriek tomu moje umiestnenie bolo v porovnaní s minuloročnými MS lepšie. Myslím, že ja a takisto aj dievčatá z tria a pätice sme podali výkony adekvatátne k tomu, čo sme mali natrénované. Verím, že na MS 2024 sa nám podarí výsledky zlepšiť.“

Reprezentačnej trénerky Anity Lamošovej sme sa opýtali, aký bol prechod z roly pretekárky do role reprezentačnej trénerky?
“Tým, že veľkých súťaži som sa zúčastňovala každoročne od roku 2009, bolo pre mňa jednoduché adaptovať sa na prostredie. Približne som vedela, čo ma čaká, ako to na týchto súťažiach chodí a čo všetko to obnáša. Samozrejme som sa na rolu trénera dopredu pripravila, aby som ovládala časový harmonogram a zabezpečila, aby boli pretekárky vždy tam, kde majú byť. Keďže už niekoľko rokov pôsobím ako klubová trénerka, princíp prípravy dievčat bol približne rovnaký, prirodzene s veľkou súťažou prichádza aj viac zodpovednosti, preto priznávam, že som v súťažné dni prežívala aj ja chvíle stresu. Snažila som sa to však nedávať navonok veľmi najavo. Prechod z role športovca na rolu trénera bol pre mňa úplne prirodzený a som veľmi vďačná, že som dostala túto príležitosť.”

Súťaž a vystúpenie našich reprezentantiek zhodnotila aj medzinárodná rozhodkyňa Oľga Kyselovičová. „Tohtoročné majstrovstvá sveta boli určitým zrkadlom pandemického online prostredia, v ktorom sme sa ako rozhodcovia vzdelávali v novom olympijskom cykle. Preto aj hodnotenie samotných výkonov, predovšetkým v umeleckom prejave a technickom predvedení zostáv jednotlivkýň a trojíc v kvalifikácii  boli pomerne „opatrné“, čo sa prejavilo pomerne nízkymi výslednými známkami v porovnaní s predchádzajúcimi súťažami. Na druhej strane konštatujem, že pokračuje pozitívna tendencia zamerať sa na perfektné technické predvedenie a podporiť tak gymnastický charakter športového aerobiku.“

Všetkým pretekárkam, trénerkám aj rozhodkyniam ďakujeme za vzornú reprezentáciu a prajeme veľa energie do ďalšej práce!

Výsledky z kvalifikácie:

1. IW kvalifikácia

2. Trio kvalifikácia

3. Group kvalifikácia


 


Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu