Lekár zneužíval gymnastky. Poznám ho, bol to šok, tvrdí Slovenka

Článok o Barbore Mokošovej uverejnený 23.7.2020 v denníku SME, redaktor: Juraj Berzedi

Pri tréningovom salte na kladine sa zle odrazila, ešte horšie doskočila a veľmi škaredo spadla. Pocítila bolesť v členku. Už niekoľkýkrát v živote.
„Postavila som sa, že idem ďalej. Tréner prikázal, aby som si na to dala ľad. Hovorila som mu, že to rozchodím,“ načrtla slovenská gymnastka Barbora Mokošová situáciu zo septembra 2018.

Neskoršie vyšetrenie ukázalo, že si roztrhla šľachy v členku. Bolo to jej najťažšie zranenie v kariére. V decembri 2018 podstúpila operáciu a viac ako pol roka sa dávala dohromady.

V septembri 2019 začala opäť súťažiť a v novembri si na majstrovstvách sveta vybojovala miestenku na olympiádu do Tokia.

Trénuje, lebo nie je padavka

Hoci sa to možno nezdá, gymnastika patrí medzi najtvrdšie športy. Slovenská reprezentantka ide na tréningoch i súťažiach často cez bolesť.

„Tréner ma veľakrát brzdí, že už stačilo. Som však tvrdohlavá a aj napriek bolesti mu poviem, že pokračujeme, veď neumieram,“ usmeje sa 23-ročná Bratislavčanka.

Mnohé gymnastky si v ranom veku prešli extrémnym tréningom, ktorý ich mal posunúť k vrcholným výkonom. Niektorí tréneri ich doslova týrali.

„Niekedy je to kruté, keď mám strhnuté ruky, mozole a mám pocit, že ani neviem ohnúť prsty, ako ma štípu ruky,“ rozpráva Mokošová.

„Potom si poviem - je to len bolesť, vydržím. Nebudem sa tu ľutovať, nie som padavka. Keď ide o zdravie a zranenia, som extrémistka,“ dodáva.

Šport, ktorý človeka vyformuje

Prah bolesti má oproti bežným ľuďom posunutý. Zdôrazňuje, že do tvrdej driny ju nemusia nútiť ľudia z jej tímu. Vyžaduje ju od seba sama.

„Tréningy sú náročné psychicky i fyzicky. Mám však úžasného trénera, s ktorým vymyslíme plán, aby všetko sedelo a bolo to kvalitné,“ pochvaľuje si.

Gymnastika podľa nej otvára veľa možností a formuje človeka aj do života. „Nie je to len o športe, ale aj o sebazaprení,“ tvrdí Mokošová.

„Keď zvládnete tvrdý šport, potom sa vám v živote jednoduchšie dýcha. V niektorých situáciách sa nestresujem ako iní. Beriem ich s ľahkosťou,“ dodáva.

Dokument otvorí ľuďom oči

V posledných rokoch sa v gymnastike začali odkrývať mnohé prípady sexuálneho zneužívania.

Príbeh o americkom lekárovi Larrym Nassarovi natočila spoločnosť Netflix pod názvom Športovkyňa A.

„Hneď ako to vyšlo, musela som si to pozrieť, keďže sa to týka môjho športu. Poznám tie dievčatá i doktora. Párkrát som sa s ním stretla na pretekoch,“ priznáva Mokošová.
Dokument opisuje, ako Nassar v priebehu desaťročí zneužil vyše päťsto žien. Keď za ním športovkyne, najmä gymnastky, chodili s bolesťami, vymyslel si vlastný systém.
Vravel, že za panvovou kosťou sa nachádzajú úpony, ktoré im musí rozmasírovať prstami v ich vagíne. Všetky presviedčal, že to, čo robí, je úplne normálne.
Dlhé roky ho kryl aj systém. Až v roku 2018 ho na súde usvedčilo 125 žien. Nassar dostal trest 175 rokov väzenia.
„Bol to pre mňa obrovský šok. Nepočúva sa to ľahko, ale je to realita. Verím, že to otvorí oči funkcionárom, trénerom, rodičom a všetci si budú dávať väčší pozor,“ zdôrazňuje Mokošová.

Gymnastika jej bola predurčená

Hoci sa so spomínanými gymnastkami dlhšie stretávala na rôznych súťažiach, nikdy si nepomyslela, že môžu byť sexuálne zneužívané.

„Majú iný režim ako Európanky. Je tam obrovská masa dievčat, každá chce byť v top tíme a po tomto dokumente ľudia pochopia, ako to vyzerá v USA,“ vraví Slovenka.


"Keď zvládnete tvrdý šport, potom sa vám v živote jednoduchšie dýcha. V niektorých situáciách sa nestresujem ako iní. Beriem ich s ľahkosťou. Na vlastnej koži nikdy nič podobné nezažila".


„Som veľmi vďačná, že mám úžasné prostredie a ľudí okolo seba. Verím, že sa do takého niečoho nikdy nedostanem,“ dodáva.


Gymnastike sa venuje od detstva. Bola jej akoby predurčená, keďže jej mama bola gymnastická trénerka.

„Nemala som inú voľbu. Bola som hodená do telocvične, zapáčilo sa mi tam a už odvtedy ubehlo dvadsať rokov,“ vyrátala Mokošová.

Miestenku do Tokia má na meno

Kým v minulosti boli najlepšími gymnastkami najmä tínedžerky, v súčasnosti sa veková hranica posúva. Gymnastike sa venujú dievčatá do dvadsiatich piatich až tridsiatich rokov.

„Závisí to aj od zdravia a podmienok. Je to individuálne. Už to však nie je tak, že pätnásťročné dievčatá idú na jednu olympiádu a skončia,“ vysvetľuje Mokošová.


O olympijskej účasti snívala odmalička. Prvýkrát sa pod piatimi kruhmi predstavila pred štyrmi rokmi v Riu de Janeiro, keď mala devätnásť. Druhú šancu dostane o rok v Tokiu.

Má miestenku na meno, takže jej ju nikto nemôže vziať. To, že sa olympiáda o rok posunula, vníma do určitej miery ako pozitívnu správu.

„Mohla som sa dať zdravotne do poriadku a nielen lepiť zranenia. Už mi chýbajú súťaže. Od novembra mám hluché obdobie, čo je dosť dlhá pauza,“ prezrádza.


K príprave na olympiádu jej pomáha Slovenská gymnastická federácia i Národné športové centrum. „V gymnastike nie sú peniaze ako v tenise, ale môžem sa venovať len tréningom a nemusím riešiť inú robotu,“ dodáva.

web


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu