1. kolo Slovenskeho pohara, Detva

Usporiadateľom 1. kola Slovenského pohára JIPAST bol KŠG Detva, ktorý poskytuje veľmi dobré podmienky na tréning výkonnostnej gymnastiky. Objekt je po výraznej rekonštrukcii a patrí k najlepším a najkrajším na Slovensku. Je to nepochybne zásluhou vedenia klubu a mesta, kde cítiť veľmi dobrú spoluprácu. Primátor mesta Detva p. Šufliarsky sa v piatok  zúčastnil slávnostného otvorenia súťaží.
Súťažné podmienky pre všetky kategórie boli veľmi dobré, klub disponuje novým gymnastickým náradím najvyššej kvality. Napriek snahe organizátorov  bol pri súťažiach B- kategórií veľký pohyb divákov (rodičov) na pretekárskej ploche, čo pôsobilo rušivým dojmom. V budúcnosti je potrebné venovať zo strany usporiadateľa (hlásateľa) tejto otázke väčšiu pozornosť. Samozrejme by pomohla aj súčinnosť trénerov zúčastnených klubov, ktorí by si usmernili rodičov svojich pretekárok.                                                                                                                                               

Hlavnou rozhodkyňou bola po oba dni Soňa Kremnická, ktorá sa tejto pozície zhostila veľmi dobre. Proti rozhodovaniu neboli znesené zo strany trénerov žiadne pripomienky.
Pre veľký počet prihlásených pretekárok  Se SGF a organizátor zmenili výrazne časový program tak, že súťaže A- kategórií sa konali už v piatok. Vďaka patrí všetkým, predovšetkým rozhodkyniam, ktoré boli ochotné sa tejto zmene prispôsobiť. Po diskusii členov Sekcie žien sa bude tento model pravdepodobne uplatňovať v ďalších kolách Sl. pohára, ale pravdepodobne v dňoch sobota a nedeľa.                                                                                    

Súťaží A- kategórií sa zúčastnilo 28 pretekárok z 5 klubov. Je príznačné, že všetky pretekárky sú z klubov, kde pôsobia profesionálni tréneri (Bratislava, Nové Zámky, Trnava, Banská Bystrica, Detva). Všetkých 5 klubov získalo medailové umiestnenia. Pre juniorky bola súťaž ďalšou dôležitou previerkou pred súťažou EYOF koncom júla v Gyori. Veľkú pochvalu a obdiv si zaslúži naša momentálne najlepšia pretekárka v kategórii junioriek Chiara Bunce, ktorá vstávala v piatok v deň súťaže  už o 4 hodine ráno, mala 2 hodiny meškanie na lete z Londýna a  do Detvy prišla tesne pred súťažou. Chiara podala bezchybný výkon a po zásluhe zvíťazila. Je nesporne veľkou posilou pre slovenskú gymnastiku a jej prístup k reprezentácii je  príkladom pre ostatné reprezentantky.
Do súťaží B- kategórií sa prihlásilo 74 pretekárok z 11 klubov. Je potešiteľné, že o medaily sa delili pretekárky z 10 klubov!
Organizátor odmenil všetky pretekárky darčekmi, pretekárky na stupňoch víťazov získali i vecné ceny. Výsledky súťaží boli spracované včas a kvalitne.
V organizovanom rozcvičení B- kategórií sa zranila pretekárka z Interu Bratislava (pád z bradiel). Bola okamžite lekárskou službou ošetrená a následne odvezená na ďalšie vyšetrenia do nemocnice.
Konštatujem, že cesta, na ktorú sa vydala sekcia žien SGF sa ukázala ako správna. Dôkazom je nielen rekordný počet 102 pretekárok z 11 klubov, ale i úroveň predvedených výkonov. Osobne ma potešil veľký počet mladých tréneriek, ktoré odvádzajú dobrú prácu. Medzi trénerkami sa objavili aj bývalé úspešné reprezentantky zo Žiliny (Marina Kucharčíková a Martina Tichá), čo je prísľubom rozšírenia počtu klubov, ktoré pripravujú pretekárky pre výkonnostnú gymnastiku.
V sobotu sa súťaží zúčastnil aj viceprezident SOV Peter Korčok, ktorý je zároveň prezidentom Slovenského atletického zväzu. Neformálne sme prediskutovali aktuálne otázky slovenského športu a oblasti, v ktorých sa naše dve organizácie môžu podporovať, prípadne predkladať spoločné projekty na MŠVVaŠ SR či SOV.
Ján Novák, delegát SGF


Výsledky 1. kolo SLP Detva 2017 SGF.xls

Fotogaléria



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu