53.Šalamunov memorial 2022, Maribor 2-5.6.2022, Slovenia

Za úspešné môžeme označiť vystúpenia slovenských gymnastov a gymnastiek na tradičnom gymnastickom podujatí v slovinskom Maribore – na 53. Šalamunovom memoriáli. Naši reprezentanti získali niekoľko  víťazstiev v jednotlivých kategóriách a disciplínach, medailových umiestnení ako i ďalšie kvalitné umiestnenia.

Vystúpenie dievčat hodnotí predsedníčka sekcie ŠGŽ Katarína Krekáňová“

„Šalamunov memoriál bol prvou medzinárodnou súťažou v aktuálnom roku, kedy sme mohli vidieť seniorské družstvo kompletne pohromade. I keď nie všetky dievčatá štartovali vo viacboji, predsa sme si mohli po súťaži vyhodnotiť vyhliadky družstva na blížiace sa ME. Pri viacerých nezdaroch na jednotlivých náradiach a absencii cvičenia na náradiach, ktoré by mali celkové hodnotenie potiahnuť, chýbali družstvu k splneniu limitu 3 body. Naša líderka Barbora Mokošová sa postupne dostáva do formy a stabilizuje svoje zostavy. Sára Surmanová je momentálne limitovaná zranením nohy a aj preto sme ju nevideli na prostných. V prípade zlepšenia zdravotného problému môže Sára výrazne pomôcť družstvu a individuálne zabojovať o slušné umiestenie na preskoku i vo viacboji. Elena Ušáková ukázala zlepšenie na kladine i  prostných v obtiažnosti i v celkovom prevedení. Adela Balcová sa po zranení postupne zlepšuje na všetkých disciplínach a družstvu bude nápomocná. Po dlhšej zdravotnej pauze spôsobenej Omikronom súťažila i Radka Kalamárová, zdravotne ešte stále nie v poriadku. Napriek tomu bolo i u Radky vidieť zlepšenie a verím, že postupne svoju formu doladí.
Do odchodu na ME ostávajú 2 mesiace a preto sa pozerám smerom k účasti družstva na ME pozitívne. Som presvedčená, že pretekárka Mokošová a Surmanová / v prípade, že budú štartovať v celom 4-boji/ vybojujú účasť na októbrových MS.

Vo večerných hodinách sa predstavili i naše 2 juniorky - Dobrocká Lucia a Baňovičová Sofia. Tretia nominovaná - Ema Bažíková sa bohužiaľ tesne pred odchodom zranila a tak družstvo muselo bojovať len vo dvojici. Dobrocká po rozbitej kladine napriek 3 pádom odcvičila ostatné výborne a prebojovala sa do finále na 3 náradiach. Tam potvrdila svoju stúpajúcu formu, ktorú by mohla ešte vylepšiť o pár náročnejších CT.
Sofia sa po dlhšej pauze predstavila na všetkých 4 disciplínach a i napriek niektorým chýbajúcim špeciálnym požiadavkám odcvičila veľmi slušne, s patričným technickým prevedením, čo nám dáva nádej na lepšie hodnotenie.
I keď juniorky súťažili len vo dvojici a Lucia negatívne  prispela k výsledku 3 pádmi, k splneniu limitu na EYOF im chýbalo len 0.3 b. 
Aj v prípade junioriek som presvedčená, že výkon družstva / počítam už s účasťou Emy Bažíkovej /na EYOF-e i na ME bude pôsobiť vyrovnane. Možno s nižšou obťažnosťou, ale so slušným technickým prevedením“.

Vo finále senioriek dvakrát zvíťazila Barbora Mokošová (kladina, bradlá), Sára Surmanová bola prvá na preskoku, rovnako na preskoku zvíťazila juniorka Lucia Dobrocká. Finálové umiestnenia vybojovali ešte Surmanová na bradlách, Elena Ušáková na prostných, juniorky Dobrocká a Baňovičový na prostných, ktoré boli aj vo finále na bradlách.

 

Kladne hodnotí vystúpenie chlapcov predseda sekcie ŠGM Martin Zvalo:

„Chalani cvičili oba súťažné dni veľmi dobre. V sobotu vyhrali juniori súťaž družstiev, v súťaži jednotlivcov Peter Vidricko bol druhý a Sebastián Stračina obsadil tretie miesto. Vo viacboji seniorov náš jediný zástupca Matej Nemčovič bol tretí.

Finálové umiestnenia a medaily vybojovali chlapci nasledovne:

Senior Nemčovič – 2.m. kôň na šírku a 3.m. bradlá

Juniori – Peter Kremnický 2.m. kôň na šírku

                 Sebastián Stračina 3.m. na prostných a na hrazde

                 Patrik Pavlíček 3.m. na prostných

                Peter Vidricko 3.m. na bradlách.

Prehľadné výseldky môžete vidieť v linku nižšie:

/userfiles/file/result%20salamunov%20memorial(1).zip

 



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu