Začali sme gymnastikou - Eva Hanicová

Gymnastika jej dala veľa, cieľom sú zimné olympijské hry

Hovorí si Evka, má 16 rokov a narodila sa v krajine býčích zápasov, paelly, sangrie a Rafaela Nadala. Keďže v Španielsku sneží iba sporadicky, po príchode na Slovensko si okamžite zamilovala zimné športy. Jej najväčšou záľubou je snowboarding, ku ktorému ju priviedli rodičia. Neskôr sa pre ňu stal životným štýlom. Medzi Evine ďalšie koníčky patria bojové športy a hudba. Členka tohtoročného Juniorského olympijského tímu SOŠV by toho vo freestyle snowboarde chcela dosiahnuť v budúcnosti veľa. Verí, že jej k tomu pomôže aj to, že začala gymnastikou...

Tvoje prvé športy boli gymnastika a snowboard zároveň, koľko ti bolo rokov?
Bývali sme v Katalánsku na hraniciach s Francúzskom v Agullane. Hneď prvý rok, ako sme sa s rodinou presťahovali do Liptovského Mikuláša, som začala snowboardovat - mala som vtedy deväť rokov. Chcela som hneď začať chodiť aj na športovú gymnastiku, pokladám ju za základ každého športu. Mala som problém dostať sa do gymnastického klubu, lebo podľa trénerky som už bola stará. Nakoniec som sa tam dostala a začala som trénovať. Robím freestyle snowboarding a bez gymnastických tréningov by som nemohla napredovať a neustále sa zlepšovať.
 
Ako si spomínaš na hodiny gymnastiky?
Trénovala som v Liptovskom Mikuláši v Klube športovej gymnastiky a spomínam si na super partiu detí, ktoré sa medzi sebou navzájom rešpektovali a navzájom sa motivovali. Ďalej na disciplínu a niekedy náročné tréningy, ktoré nás však posúvali ďalej.
 
Čo všetko si sa na gymnastike naučila?
Moje telo, ale aj moja myseľ získali veľa. Naučila som sa disciplíne a tvrdo trénovať. Zvýšila sa moja výkonnosť, ohybnosť, rovnováha aj orientácia vo vzduchu.
 
Čo konkrétne ťa na gymnastike bavilo?
To, že som sa neustále zlepšovala. Tréningy neboli monotónne, striedali sa - bola to buď akrobacia, kladina, bradlá alebo preskoky. Bavilo ma vlastne všetko.
 
Je podľa teba gymnastika náročná?
Ak sa majú robiť športy na najvyššej úrovni, tak sú podľa mňa všetky náročné. Zaujímavé pre mňa bolo, že sme skoro vôbec nemali chlapcov, čo je škoda. Myslím si, že veľa rodičov na Slovensku má predstavu, že gymnastika je čisto ženský šport.
 
Určite ťa bavili oba športy, prečo si sa nakoniec rozhodla pre snowboard?
Bývam na Liptove. Milujem prírodu, pohyb na čerstvom vzduchu a cestovanie. Snowboarding je pre mňa ideálny šport, ktorý spája všetko čo mám rada. Od gymnastiky som ale úplne neodišla. Stále chodím trénovať. Máme v meste pohybovú akadémiu, ktorá rozvíja pohybovú kultúru detí a ku gymnastickej príprave pridali aj modernejšie prvky ako je parkour alebo freerunning.
 
Ako často trénuješ? 
Záleží na období. Ak sa dá, tak sa venujem intenzívnym tréningom päť dní do týždňa.
 
Ako náročné je pre teba skĺbiť školu a šport?
Aj napriek tomu, že často vymeškám, nikdy som so školou nemala väčší problém. Je to len otázka disciplíny a vôle – tak ako v športe.
 
Ktoré predmety ťa v škole bavia?
Chodím na bilingválne gymnázium. Najviac ma baví chémia a biológia, ktoré máme po španielsky. Musím však povedať, že to sú celkom ťažké predmety. Vôbec nemusím slovenčinu a fyziku.
 
Aké sú tvoje doterajšie najväčšie úspechy?
Na Slovensku som vyhrala medzi žiakmi, juniormi aj ženami veľa pretekov v rôznych disciplínach - freestyle, slalom, boardcross. Na medzinárodnej scéne som bola viackrát na stupni víťazov v Európskom pohári žien. V celkovom poradí som skončila štvrtá. Zúčastnila som sa aj Youth Olympic Games (YOG) v Lausanne 2020, postup do finále mi ušiel iba o jedno miesto. Túto sezónu som odštartovala v októbri výhrou na pretekoch v WSF v Rakúsku.
 
Čo by si chcela vo freestyle snowboarde dosiahnuť?
Základ je začať jazdiť svetový pohár a zároveň dosahovať čo najlepšie umiestnenia, aby som sa mohla prebojovať až k účasti na olympijských hrách. 

Začali sme gymnastikou_rozhovor_Eva_Hanicová.pdf

 

Fotogaléria


  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu