Svetová gymnaestráda sa po 70. rokoch vracia domov!

Presne 3 roky nás delia od otvorenia Svetovej gymnaestrády v roku 2023 v Amsterdame. Výnimočný týždeň plný gymnastiky, oslavy pohybu, radosti, stretnutí starých priateľov aj vytváranie nových priateľstiev. Celosvetová prehliadka gymnastiky v jej najširšom ponímaní, to je Svetová gymnaestráda.

Prvá Gymnaestráda sa konala v Holandsku, v Rotterdame v roku 1953. Odvtedy putuje toto podujatie po svete a píše svoju bohatú históriu. Najskôr ako Gymnaestráda, neskôr Svetová gymanestráda. Po 70. rokoch cestovania sa vracia toto výnimočné podujatie domov s ambíciou stať sa najlepším a najväčším podujatím svojho druhu. 

Organizačný výbor v spolupráci s FIG, komisiou gymnastiky pre všetkých, pripravil pre gymnastickú verejnosť prvý Bulletin s informáciami, ktoré Vám aspoň sčasti sprostredkujú atmosféru podujatia, ale najmä poskytnú základné informácie. 

Slovensko sa pod vedením SGF zúčastňuje Svetových Gymnaestrád pravidelne od roku 1999, kedy sa Svetová gymnaestráda konala v Goteborgu. Vtedy ešte maličká, ani nie 50 členná výprava sa predstavila v niekoľkých častiach programu a dokonca sme spoločne s Českom, Rakúskom a Maďarskom organizovali Stredoeurópsky večer. V účastiach sme pokračovali ďalej: v Lisabone v roku 2003, v Dornbirne 2007, v Lausanne 2011, v Helsinkách 2015 a v Dornbirne 2019. Tiež je to už bohatá história.  

Veľké plány na účasť máme aj do Amsterdamu. Našou víziou je predstaviť sa s hromadnou skladbou, v ktorej vystúpia dospelý aj mládež. Už v auguste sa bude konať stretnutie autorov skladby a SGF, aby sme si spoločne stanovili ciele a cestu, ako k týmto cieľom dospieť. Cesta plná výziev sa začína a my všetci zainteresovaní sa na ňu veľmi tešíme!

Vidíme sa v Amsterdame priatelia!

ENG_Bulletin_1_World_Gymnaestrada_2023_July2020.pdf

Time_Schedule_World_Gymnaestrada_2023_July_2020.pdf

Official Invitation GfA_2023_WG_Amsterdam_invitation_e.pdf



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu