Olympijská miestenka pre Barboru Mokošovú

Dvojdňová kvalifikácia na Majstrovstvách sveta v športovej gymnastike bola zároveň kvalifikáciou na Olympijské hry v Tokiu 2020. Barbora Mokošová vybojovala miestenku na OH z 19. miesta! 

Obidve naše preprezentantky sa predstavili v prvý deň kvalifikácie 4.10. v poslednom slede vo veľmi náročnom čase, keď súťažili večer od 20:00 - 22:00. Barbora Mokošová, zverenkyňa trénera Martina Zvala prešla viacboj s menšími zaváhaniami, celkovo získala 49,732 bodu a umiestnila sa v celkovom poradí na 63. mieste. Chiara Bunce, zverenkyňa trénerky Kataríny Krekáňovej  získala s jedným pádom z bradiel 47,232 bodu a celkovo sa umiestnila na 108. mieste.

Na základe postupového kľúča Medzinárodnej gymnastickej federácie sa Barbora Mokošová umiestnila na 19. mieste medzi jednotlivkyňami a zabezpečila si tak postup na Olympijské hry. Barborke a všetkým, ktorí sa podieľali na jej úspechu gratulujeme a prajeme úspešnú prípravu na Olympijské hry.


Vyjadrenie reprezentačnej trénerky Kataríny Krekáňovej:

"Včerajšími zápoleniami sa skončila dvojdňová celodenná ženská kvalifikácia na 49. Majstrovstvách sveta v Štuttgarte. Pri rekordnej účasti takmer 600 pretekárov z 92 krajín sme boli svedkami niekoľkých prekvapení, ale i sklamaní. Nás teší, že patríme do skupiny šťastnejších. Barbora Mokošová 63. miestom vybojovala miestenku na OH 2020. Kým ostatné krajiny medzi ktorými nechýbali ani zvučné mená čakali na konečné oficiálne výsledky, Barbora medzi individualistkami svietila v kolónke s 19. miestom ako kvalifikovaná. Súťaž prešla s menšími zaváhaniami a naplnila poslanie top kandidátky. Zdravotne nebola úplne v poriadku, no svojim nasadením a bojovnosťou dokázala prekonať i túto prekážku. Barču výborne dopĺňala 17 ročná Chiara Bunce, ktorej výkony nesklamali a priniesli veľa pozitív. Ak by nebolo pádu na bradlách a väčšieho zaváhania na kladine, jej celkové hodnotenie sa mohlo pohybovať okolo 49,00 bodov, ktoré by zaručovali postup. Tým chcem naznačiť, že je dôležité mať na takejto vrcholnej súťaži aspoň dvoch dobre pripravených pretekárov, ktorí zmenšia riziko možného neúspechu. Teší ma, že v ére samostatného Slovenska nevynechala ženská športová gymnastika ani jedny Olympijské hry a nebude tomu inak ani v Tokiu 2020. Veľká gratulácia patrí Barbore Mokošovej, ktorá vybojovala miestenku na OH už po druhýkrát. Chcem sa poďakovať osobnému trénerovi Martinovi Zvalovi za prípravu, celému organizačnému tímu SGF, domácim klubom a samozrejme fyzioterapeutom za starostlivosť. Barče želám v ďalšej príprave hlavne zdravie, pretože ostatné ovláda. Ďakujem". 


K výkonu Barbory Mokošovej sa bezprostredne po súťaži vyjadril aj jej osobný tréner Martin Zvalo. V čase vyjadrenia ešte nebolo jasné, či je Barbora kvalifikovaná na OH alebo nie:
"Príprava na tieto najdôležitejšie preteky bola veľmi dobrá, myslím, že najlepšia v Bárinej kariére. Vďaka SGF a SOŠV sa mohla zúčastniť všetkých naplánovaných pretekov a sústredení v zahraničí, kde sme nazbierali obrovské skúsenosti, vedomosti a kde sme urobili obrovské množstvo práce. Pár dní pred týmito kvalifikačnými pretekmi na OH prišlo zranenie ľavej nohy (natrhnutá plantárna fascia), obrovské sklamanie, smútok,... Za normálnyh okolností by noha išla na pár týždňov do sadry, no MUDr. Delej urobil všetko, čo bolo v jeho silách, fyzioterapeut Rasťo Petrila a Terézia Križalkovičová z NŠC taktiež. Hrozilo pretrhnutie, no štart sme riskli. Barča je veľká bojovníčka, vedela, že oprava a druhá možnosť kvalifikovať sa na OH nie je. Na kvalifikácii veľmi zabojovala a v zdravotnom stave v akom bola, urobila maximum. Prostné odskákala dobre, na preskoku skočila jeden z najlepších skokov aké kedy skočila, bradlá odcvičila veľmi dobre. Kladina, posledné náradie, kde sa rozhodovalo o všetkom, urobila na jej psychike veľa.  Začiatok bol dobrý, no čím sa viac blížila k záveru zostavy cvičenie bolo viac a viac stiahnuté. Naspadla, no kladinu vie určite lepšiu. No tréning je iný, preteky sú iné a kvalifikácia na OH je obrovská záťaž. Súčet vo viacboji je 49,732 bodu, čo je na stav, v akom bola veľmi milé prekvapenie.   

2020_OG_Tokyo_GAR_WAG qualifiers_after WCH 2019 Qualifications.pdf

C73G_All-Around_Individual_Results_WomSenC1.pdf



  • Pripojte
    sa k nám

  • facebook
  • youtube
  • Instagram
Logo Národné športové centrum https://www.aktivnaskola.skLogo European gymnastics Logo Federazion Internationale de Gymnastique Slovenský olimppijský výbor Slovak Antidoping Agency Ministerstvo školstva, vedy, výzkumu